Januarski potop kineskih berzi

Dodajte komentar

Kineski berzanski indeksi su u januaru izgubili nevjerovatnih 23 odsto vrijednosti, zbog čega je ovo za njih najgori mjesec od globalne finansijske krize iz 2008.

Činjenica da je Kina registrovala najniži privredni rast u posljednjih nekoliko decenija, zabrinutost u pogledu sposobnosti vlade u Pekingu da se odupre “tvrdom prizemljenju” i odliv kapitala, razlozi su zbog kojih su kineske akcije skliznule u negativnu zonu na početku ove godine, poručuju analitičari, a prenosi agencija Frans pres.

Šangajski kompozitni indeks je danas, posljednjeg dana trgovanja u ovom mjesecu, zaključen na 2.737,60 poena, što je blagi napredak za taj indeks, koji je, međutim, i dalje u minusu od 22,65 odsto od početka ove godine, navodi francuska agencija, i dodaje da je ovo najgori mjesec za šangajski indeks u posljednjih sedam godina.

Tržište je u ovom mjesecu palo zbog slabe ekonomske baze. Nema velikih političkih tema koje bi pružile podršku tržištu“, izjavio je analitičar kompanije “Faunder sekjuritiz”, Guo Janhong za Frans pres.

Kina, kao druga najveća ekonomija svijeta, prošle godine je ostvarila rast od 6,8 odsto, što je najniža stopa od početka 2009. godine.

Međunarodne investitore je zabrinutost u pogledu krize na tržištu i slabljenja valute podsjetila na prošlo ljeto, kada je šangajski indeks pao za više od 40 odsto u odnosu na rekordan nivo, a kineske vlasti šokirale tržište devalvacijom juana.

Slabljenje kineske privrede uzrokovalo je i odliv kapitala iz Kine, pa se tako prema procjenama američke investicione banke “Goldman Saks”, samo u decembru iz te zemlje odlilo oko 97 milijardi dolara, dok njujorška agencija “Blumberg” prognozira da je u čitavoj 2015. godini Kinu “napustilo” oko 1.000 milijardi dolara.

Za finansijska tržišta je nekontrolisani odliv kapitala glavni razlog za zabrinutost, a ne sporiji rast BDP-a“, izjavio je Vang Tao iz UBS banke.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *