EBRD: Način rješavanja loših kredita sveti se pojedinim državama

1 komentar

U tranzicionim zemljama istočne Evrope postoji nedostatak investicija, a banke bi trebalo da se brže rješavaju loših kredita, poručili su predstavnici Evropske banke za obnovu razvoj predstavljajući tranzicijski izvještaj za EBRD regiju u četvrtak u Beču. Siromašne zemlje rastu brzo, one privlače investicija i time sustižu bogatije države. Tako bi trebalo biti i tako je i bilo u široj regiji istočne Evrope prije krize. Međutim, proces je zaustavljen, a u nekim zemljama u centralnoj Aziji, na Kavkazu ili u Rusiji čak i preokrenut, upozorio je Ralph de Haas, direktor istraživanja EBRD-a.

Problem je teži nego što se očekivalo. Ovim zemljama, kako je rečeno, potrebno je više investicija. Kreditiranja je u stagnaciji i iznosi oko 75 milijardi dolara godišnje.

Glavni problem je u tom što se od 25 zemalja s najviše loših kredita širom svijeta 16 nalazi u EBRD regiji.
Teško je uvjeriti političare i supervizore da loše kredite i kredite u stranim valutama čiste brže iz bilansa banaka“, kaže de Haas.

S tim u vezi neke države samo mijenjaju zakone, naglasio je Harald Waiglein, šef sekcije finansija.

Zemlje poput Poljske, Rumunije i Hrvatske žele prenijeti sve troškove na banke, što im se sveti, jer su one sada zaustavile kreditiranje“, istakao je Waiglein.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Kao i svi zgubidanovici finansijskog sistema svijeta, pricaju i pisu o necemu sto ne poznaju odnosno sto sitite jer samo uz raspojasan bankarski sisiem zemalja u razvoju ovi tiposi dobijaju velike bonuse…. Ni gadjenja nisu dostojni…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *