“Za povećanje nezaposlenosti kriv zakon o majkama i stručno osposobljavanje”

1 komentar

Na kraju decembra na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo je 39.991 nezaposlenih, što je 5.304 osoba više nego godinu ranije. Uzrok toj pojavi u Ministarstvu rada i socijalnog staranja vide u novom Zakonu o naknadama za majke. Analizom koju smo uradili utvrdili smo da se prijavljuju na Zavodu za zapošljavanje prijavljuje jedan broj majki koji očekuje naknadu za troje i više djece i jedan dio koji smatra da će i za njih biti neki zakon koji će se eventualno donijeti u Skupštini kojim će oni ostvariti neko pravo” ,kazala je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević dodavši da razlog takođe vidi u završavanju jednog ciklusa programa za stručno osposobljavanje kao i da je posebno zabrinjavajuć veliki broj nezaposlenih visokoškolaca.

Od pomenutog broja nezaposlenih skoro 11.000 osoba ima fakultetsku diplomu. U Ministarstvu nude rješenje za zapošljavanje mladih, koje, međutim, fokus stavlja na osnivanje malih i srednjih biznisa koji najčešće nijesu u vezi sa strukom nezaposlenih.

Mi smo od Evropske komisije dobili 15.300.000 eura, a 7.300.000 se odnosi na zapošljavanje visokoškolaca. I mi ćemo ove godine nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma za ta sredstva voditi, prije svega, politiku na sjeveru, gdje ćemo nuditi visokoškolcima besplatne grantove u iznosu od 10.000 do 15.000 eura”, navodi Kovačević, pri tom naglasivši da “To neće biti u struci koju su završili, treba da shvate da jedan dio njih neće moći da nađe zaposlenje u struci, ali će moći da nađe zaposlenje u turizmu, poljoprivredi i ostalim uslužnim djelatnostima”, poručila je Kovačević.

Kako kaže, u Ministarstvu će nastaviti da ulažu sredstva u prekvalifikacije a očekivanja u pogledu zapošljavanja u tekućoj godini su velika.

I to u turizmu u sezonskim poslovima. I naravno, u jednom broju investicija koje očekujemo i na Sjeveru, vezano za kompleks Bjelasica i vezano za Francu. Znamo da je jedan dio objekata izgrađen, tako da očekujemo da će ovo biti godina većeg zapošljavanja u odnosu na prošlu godinu ”, zaključila je u razgovoru za radio Antena M Kovačević.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje broj nezaposlenih za godinu povećan je u skoro svim opštinama osim u Budvi, Kotoru i Tivtu a do najvećeg rasta broja nezaposlenih, došlo je u Nikšiću, Podgorici i Rožajama.

CdM, AntenaM

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • OVA da li je žena ne znam ali je prebacila krivicu na žene da su krive što su nezaposlene…. Zašto u ovakvoj državi rade takvi buzdovani od kojih niko ne može da dobije normalni posao od vas iz dps… Kod nekih ustanova rade i penzioneri a vi šaljete obrazovane momke da beru grožđe. SRAM VAS BILO 3,14

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *