Yanis Varoufakis: Kapitalizam će pojesti demokratiju – ako mi ne progovorimo(video)

Janis Varufakis grčki ekonomista i političar, koji je od januara do početka jula 2015. služio kao ministar finansija u ljevičarskoj vladi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. Prije ulaska u politiku, je predavao na atinskom Univerzitetu i služio kao privatni konsultant Valve Corporation.

U posljednjih pet godina je postao jedan od najpoznatijih svjetskih ekonomista prije svega zahvaljujući žestokoj kritici ekonomske politike EU, prije svega u odnosu na Grčku, odnosno odbacivanju politike rezova za koju drži da je zemljama EU donijela više štete nego koristi. Nedugo pred izbore 2015. godine se učlanio u radikalno lijevu stranku Syriza i kao njen kandidat bio izabran u Helenski parlament, prije nego što je postavljen za ministra.

Varoufakis je igrao ključnu ulogu u pregovorima Ciprasove vlade sa čelnicima drugih evropskih država, odnosno zastupao tvrdu liniju kojom se odbijaju zahtjevi EU za nastavkom rezova, a što je početkom ljeta 2015. dovelo do referenduma na kojoj su građani Grčke s uvjerljivom većinom prihvatili taj stav. Usprkos toga, samo nekoliko sati nakon proglašenja rezultata je podnio ostavku, obrazloživši je nastojanjem da olakša buduće pregovore.

Često je pozivan da drži predavanja koje papreno naplaćuje. POgledajte govor na TED-u koji je održao u decembru prošle godine:

Check Also

UNIQA grupa: Preliminarna dobit za 2020. veća od očekivane uprkos COVID-19

UNIQA je zaključila  2020. godinu, koju je obilježio COVID-19, nadmašivši očekivanja iz aprila 2020. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *