EK pokazala slabost u rješavanju posljedica krize

Dodajte komentar

Evropska komisija (EK) pokazala je slabost u rješavanju problema koje je generisala finansijska kriza, zaključili su evropski revizori.

Revizori su u izvještaju o upravljanju EK programima finansiranja pet zemalja EU konstatovali da Mađarska, Irska, Letonija, Portugalija i Rumunija nijesu jednako tretirane, prenosi SEEbiz.

U nekim su programima uslovi za pomoć bili manje strogi, pa su se lakše ispunjavali. Tražene strukturne reforme nijesu uvijek bile srazmjerne problemima s kojima su se zemlje suočavale ili su se bitno razlikovale od zemlje do zemlje”, navodi se u izvještaju.

Oni su dodali da su zacrtani nivoi deficita za pojedine zemlje bili manje obvezujući nego što bi naizgled zahtijevala ekonomska situacija.

Revizori su upozorili i na ograničenu kontrolu kvaliteta, slabo praćenje postignutih rezultata i manjkavu dokumentaciju.

Oni smatraju da su programi ostvarili zacrtane ciljeve, dok su im ocjene bile ograničene samo na upravljanje programima.

Ne revidiramo političke odluke”, rekao je za evropski informativni portal EUobserver neimenovani revizor.

Nije se ocjenjivao ni rad “trojke” koju čine EK, Evropska centralna banka (ECB) i Međunarodnim monetarni fond (MMF), kao ni sporna pitanja poput održivosti samog duga, navodi EUobserver.

Izvještaj se više fokusirano na sam proces, nego na donesene odluke i primijenjene mjere, iako preporuke uključuju i znake o napravljenim greškama. Tako bi EK, prema revizorima, ubuduće trebalo da u memorandume o razumijevanju uključi i varijable koje može prikupiti u kratkom roku.

Takođe bi trebalo odrediti prioritetne uslove i ciljati na istinski važne reforme. Proces upravljanja dugom trebalo bi da bude transparentniji, a nakon zaključenja programa trebalo bi dodatno analizirati ključne aspekte sprovedenih prilagođavanja.

Među problemima revizori izdvajaju značajne greške u prognozama, poput dvostrukog uračunavanja pojedinih varijabli, kao i upotrebu netačnih iznosa deviznih rezervi ili nerealno visokih procjena kamata na reprogramirani dug.

Revizori su takođe utvrdili da u izvještajima Savjetu ministara EU o sprovođenju programa EK nije primjenjivala iste metode za svaku od pet navedenih zemalja.

Samo u slučaju Portugalije i, dijelom, Mađarske, Letonije i Irske, EK je sistemski izvješćivala o njihovom ispunjavanju strukturnih uslova”, utvrdili su revizori.

Oni su dodali da se o neispunjavanju uslova rijetko se izvješćivalo. Tako je EK nedvosmisleno iznijela ocjenu “neispunjen” za jako malo uslova, iako u tom trenutku nije bila ispunjena ni polovina.

Uprkos postojećim upozoravajućim znacima EK nije predvidjela i nije bila spremna da se nosi s krizom takvih razmjera”, kazao je revizor Baudilio Tome Muguruza.

On je naveo da to objašnjava značajnu početnu slabost koja je utvrđena u početnoj fazi procesa upravljanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *