Da li znate kolike su vam šanse da postanete milioner?

Dodajte komentar

Ako ste se pitali kolike su vam šanse da postanete milioner, sada možete to i da saznate. “Blumberg njuz” je istražio kako stvari poput boje kože, pola i obrazovanja povećavaju ili smanjuju šanse da se obogatite.

Istraživači Vilijam Emons, Brajan Noet i Lovel Rikets analizirali su podatke anketa Federalnih rezervi od 2010. do 2013. kojima je obuhvaćeno 12.500 američkih domaćinstava.

Na osnovu tih podataka dokazano je da je rasa dominantna kada se radi o šansama za sticanje bogatstva. Naime, bijelci bez srednje škole imaju 1,7 odsto šanse da postanu milioneri, dok Afroamerikanci u istim uslovima imaju manje od jedan odsto šanse za to.

S druge strane, obrazovanje pogoduje Azijatima i bijelcima, mnogo više nego Latinoamerikancima i Afroamerikancima.

Da su Afroamerikanci u najgorem položaju vidi se i po podatku da se njihova šansa da postanu milioneri ne povećava mnogo čak ni ako završe srednju školu. S jedan odsto srednja škola će im povećati vjerovatnoću sticanja bogatstva na samo 6,7 odsto. Međutim, ako bijelac završi srednju školu, njegova šansa da postane milioner penje se na 37 odsto.

I dok se bijelcima i Azijatima šanse povećavaju i sa godinama, za Afroamerikance to baš i nije tako. Azijati stariji od 40 godina imaju 21 odsto šanse da zgrnu milione, dok su 40-godišnjim Afroamerikancima šanse iste kao i bijelcima koji su tek završili srednju školu, piše “Blumberg njuz”.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *