Stanovnici New Yorka 2020. godine neće više vidjeti sunce

Dodajte komentar

Ako bacite pogled preko rijeke, vizura Brooklyna sve više podsjeća na vizuru Manhattana, tako da postaje sasvim jasno da će ulice New Yorka postati sve mračnije.

National Geographic je tako objavio ilustraciju predloženih gradnji, kao i onih građevina koje upravo niču, uz prikaz postojećeg stanja. Prije 2004. godine bilo je 28 nebodera visine preko 200 metara, a od tada ih je izgrađeno još 13, čak 15 se trenutno gradi i planira se još 19 novih. Većina ih je koncentrisana oko Hudson Yardsa i u blizini WTC-a, ali kako je i prikazano na ilustraciji, prepoznatljivi simboli New Yorka – Empire State Building i Chryslerova zgrada, mogli bi se potencijalno “ugušiti” među višim susjednim zgradama.

Sigurno će se i u budućnosti tražiti (i skupo plaćati) svaki kvadrat građevinskog zemljišta u New Yorku, ali što to znači za sve obične smrtnike? Goodbye dnevna svjetlost, bilo je lijepo dok je trajalo! Od toliko visokih zgrada sunce više neće stizati do pločnika koji bi mogli ostati u vječnom hladu.

Upravo zbog ovoga bi njujorške vlasti trebale razmisliti o izgradnji javnih vrtova na vrhovima zgrada, kako bi nadoknadili izgubljeno.

Nećemo zaključiti ništa novo, ako kažemo da je New York betonska džungla. Kaže se da je nebo granica, a neboderi Manhattana joj se svakim danom, čini se, sve više približavaju, zahvaljujući nadolazećim projektima svjetski poznatih arhitekata poput Rafaela Viñolya, Bjarke Ingelsa, SHoP i Herzoga de Meurona, među ostalima.

Izvor: Staputovanja.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *