Od ponedjeljka popust na osiguranje od autoodgovornosti

Dodajte komentar

Od ponedjeljka biće odobravan bonus od 10 odsto na premiju osiguranja od autoodgovornosti rečeno je Pobjedi iz Agencije za nadzor osiguranja.

Od 1. februara ove godine očekuje se nastavak smanjenja premije osiguranja, odobravanjem bonusa od 10 odsto od premije osnovnog premijskog razreda, svim osiguranicima koji obnavljaju osiguranje i kojima je, u periodu 1. februara prošle do 31. januara ove godine, odobren bonus u visini od 5 odsto od iznosa premije osnovnog premijskog razreda, a po osnovu čijeg osiguranja u proteklom jednogodišnjem periodu osiguranja od autoodgovornosti nije prijavljena nijedna šteta – objasnio je predsjednik Savjeta Agencije Branko Vujović.

Sistemom tarifa premija osiguranja od autoodgovornosti, podsjeća Vujović, propisano je da osiguranici koji nemaju prijavljenih zahtjeva za naknadu štete u toku prethodnog jednogodišnjeg perioda osiguranja od autoodgovornosti, bez obzira na datum nastanka štete, ostvaruju pravo na smanjenje premije od 5 odsto godišnje, a najviše 30 odsto od premije osnovnog premijskog razreda.

S druge strane, od 1. februara ove godine počinje se sa primjenom malusa, odnosno povećanja premije za one osiguranike koji su prijavili štete u prethodnom jednogodišnjem periodu. U slučaju kada postoje podnijeti zahtjevi za naknadu štete u toku prethodnog jednogodišnjeg perioda osiguranja, bez obzira na datum nastanka štete, vlasnik, odnosno korisnik motornog vozila koji vrši obnovu osiguranja od autoodgovornosti se razvrstava u premijske razrede zavisno od broja prijavljenih šteta, ali najviše do trinaestog premijskog razreda u kojem se plaća premija u iznosu od 210 odsto premije osnovnog premijskog razreda – ističe Vujović.

On kaže da su u dijelu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti u Crnoj Gori stvoreni uslovi za dalju primjenu sistema bonusa i malusa, kako bi se obezbijedila diferencijacija osiguranika u zavisnosti od ostvarenih rizika u prethodnom periodu trajanja osiguranja, odnosno razlika između osiguranika koji su pričinili jednu ili više šteta i onih koji nijesu pričinili nijednu štetu.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *