KAP: Bivši sindikalci starim pečatima grade zgradu

Dodajte komentar

Grupa od 239 sadašnjih i bivših radnika Kombinata aluminij uma podnijela je juče Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv šest rukovodilaca Samostalnog sindikata radnika KAP-a zbog zloupotrebe položaja prilikom zaključivanja ugovora o gradnji stambene zgrade.Prijava je podnijeta protiv predsjednika zajedničkog Samostalnog sindikata radnika KAP-a Zorana Miloševića i predsjednika sindikalnih podružnica Proizvodnje aluminijuma Rada Krivokapića, Zajedničkih poslova Zorana Cetkovića, Glinice Dragana Drobnjaka, Zajedničkog održavanja Radovana Toškovića i Kontrole kvaliteta Biljane Jovićević.

U prijavi se navodi da su oni uprkos tome što su im prestale funkcije i “zloupotrebljavajući pri tom i sindikalne pečate” nezakonito i neovlašćeno zaključili ugovor o zajedničkoj gradnji sa firmom Montas engineering kako bi sebi i drugom protivpravno pribavili imovinsku korist.

Navode da su oni u julu prošle godine objavili i oglas o raspodjeli 70 stanova u budućoj zgradi, kojim se bivšim i sadašnjim radnicima i penzionerima KAP-a daje mogućnost kupovine stanova “po navodno povoljnim uslovima” za 670 eura po kvadratu. Podnosioci prijave navode da je u to vrijeme na ovoj lokaciji, bivša kamionska pijaca, cijena kvadrata iznosila oko 450 eura po kvadratu, a da je ova grupa željela da razliku u cijeni od oko 40.000 eura obezbijedi sebi.

Ovaj plac je sindikat KAP-a dobio 2009. godine kao pomoć u rješavanju stambenih pitanja radnika.

Podnosioci prijave navode da je Zoran Milošević bio predsjednik ovog sindikata od 2008. do 2010. godine, kada je izabran za savjetnika izvršnog direktora. Ovaj sindikat je prestao da postoji 2012. godine kada se razdvojio na Sindikalnu organizaciju radnika proizvodnje aluminijuma čiji je predsjednik bio Rade Krivokapić i Sindikat Kombinata aluminijuma čiji je predsjednik Sandra Obradović.

Izvršni direktor KAP-a Jurij Moisejev je, kako navode, u junu 2012. sa Krivokapićem i Obradović zaključio sporazum o izradi dokumentacije za stambenu zgradu. U februaru i martu 2013. Krivokapić i Obradović potpisuju sporazume o isplati novca iz stambenog fonda za troškove priključaka na infrastrukturu.

Kako navode Milošević je od februara 2013. do jula 2015. potpisao više protokola i zahtjeva o infrastrukturi, dokumentaciji i građevinskoj dozvoli iako u tom periodu nije bio predsjednik tog sindikata i koristio je pečat nepostojećeg sindikata.

Podnosioci prijave navode da je Milošević sa ostalim prijavljenim organizovao sastanke upravnog odbora nepostojećeg sindikata o izgradnji stambene zgrade, i da su se svi osim Sandre Obradović saglasili o ovim aktivnostima.

Oni navode da je Sindikalna organizacija radnika proizvodnje aluminijuma prestala da postoji u avgustu 2014. kada je Krivokapić prekinuo radni odnos a svi ostali članovi se iščlanili. Zbog toga navode da je kao jedini reprezentativni sindikat ostao Sindikat KAP-a Sandre Obradović, i da je on jedini koji može raspolagati spornim zemljištem.

Podnosioci predlažu da se saslušaju prijavljena lica, kao i Sandra Obradović i predstavnik penzionera KAP-a Nikola Raković. Predložili su i da se izvrši uvid u dostavljenu dokumentaciju i da se angažuje vještak građevinske struke.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *