Grčka u opasnosti – penzijama prijeti kolaps

Dodajte komentar

Grčki premijer Aleksis Cipras stao je u odbranu nepopularnog plana za reformu penzionog sistema, uz obećanje da će izbjeći nove rezove.

Cipras je na specijalnoj sednici parlamenta rekao da se penzioni sistem Grčke suočava sa kolapsom ukoliko brza korektivna akcija ne bude preduzeta, preneo je AP.

On je istakao da reformom neće biti novih smanjenja osnovice penzija, koje su u više navrata rezane od početka finansijske krize u Grčkoj.

Međunarodni kreditori, čiji su zajmovi održavali Grčku od sredine 2010, zahtijevaju od ove države sveobuhvatnu reformu penzionog sistema.

Predložene promjene vodiće do velikih povećanja doprinosa za socijalno osiguranje, što će najviše pogoditi samostalne djelatnosti i poljoprivrednike, koji kažu da će više od tri četvrtine njihovih prihoda odlaziti na penzione fondove i poreze.

Konzervativni opozicioni lider Kirijakos Micotakis optužio je vladu da “žrtvuje buduće generacije radi popularnosti danas” i upozorio parlament da će mjere dovesti do izbjegavanja poreza i neplaćanja doprinosa za socijalno osiguranje.

Sindikati koji predstavljaju grupe različitih profesija – advokate, ljekare, policiju i ribare – protestuju protiv reformi, dok su poljoprivrednici sa više hiljada traktora blokirali autoputeve širom Grčke.

Zaposleni u grčkim državnim bolnicama nakratko su se sukobili u utorak sa policijom ispred ministarstva finansija u Atini, a hiljade radnika učestvovalo je u dva mirna marša sinoć do zgrade parlamenta, u organizaciji sindikata državnih činovnika i jedne komunističke organizacije.

Poljoprivredna udruženja u centralnoj Grčkoj glasala su za intenziviranje štrajka uz svakodnevnu blokadu autoputeva i luka po četiri sata, a udruženja u južnoj i sjevernoj Grčkoj razmišljaju o sličnoj akciji.

Uzgajivači cvijeća zaustavili su saobraćaj na jednoj naplatnoj rampi sjeverno od Atine, a inženjeri u Solunu su upotrijebili gipsane ploče da blokiraju ulaz u zgradu jednog penzionog fonda.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *