Banke u Srbiji više ne prihvataju štednju u švajcarskim francima

Dodajte komentar

Srpske banke stopirale su mogućnost štednje u švajcarskim francima jer im ta valuta pravi ozbiljne gubitke, objavili su srpski mediji koji procjenuju da bi banke zahvaljujući toj mjeri uskoro mogle ostati bez 344,5 miliona franaka (318,7 miliona eura). Riječ je o oko 4,2 posto ukupne štednje u švajcarskoj valuti u Srbiji.Odluke banaka odnose se na nove klijente, dok su djelimično od nje izuzete stare štediše, piše Blic.

Pozivajući se na izvore iz banaka, portal piše da banke u Srbiji više ne odobravaju kredite u švajcarskim francima, a ako tu valutu žele da oroče u inostranstvu, imaju gubitke budući da se na ta oročenja zaračunava negativna kamata.

U Komercijalnoj banci potvrdili su da kod njih više nije moguće otvarati nove štedne račune u švajcarskoj valuti.

Kao i druge banke, takvu poslovnu odluku smo donijeli zbog nemogućnosti da plasiramo švajcarce, ali i nemogućnosti da na svoju štednju u švajcarskim francima u inostranstvu ostvarimo pozitivnu kamatu“, navode u Komercijalnoj banci.

U Narodnoj banci Srbije kažu da ove mjere nisu njihove te da ih donose banke.

Banke odlučuju hoće li primati pojedine valute i hoće li preduzimati mjere u cilju smanjenja depozita u nekoj od valuta, a imajući u vidu da se na štednju u švajcarcima primjenjuje negativna kamata i to u značajnijem postotku nego na depozite u eurima“, navode u NBS.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *