Apple najavio prvi pad prihoda u posljednjih 13 godina

Dodajte komentar

Američki Apple najavio je prvi pad prihoda u posljednjih 13 godina, a prijavio je najsporije ikada povećanje isporuka iPhonea nakon što ključno kinesko tržište pokazuje znake slabljenja.

Prema analitičarima, objavljeni podaci ukazuju da se period eksponencijalnog rasta tehnološke kompanije završava.

Usporavanje dolazi u trenutku kada analitičari na Wall Streetu brinu nad činjenicom da kompanija nema novi hit proizvod koji će zamijeniti iPhone. Apple nije izvijestio o prodaji svog Apple Watcha, ali ne izgleda da će postati hit na istom nivou kao što je to bio iPhone godinu dana nakon lansiranja.

I dok kompanija navodno radi na automobilu, što planira uraditi na tom području još je nejasno.

Dionica kompanije, koja je zabilježila pad od 5 posto u ovoj godini, izgubila je na vrijednosti u popodnevnom trgovanju za više od 2,6 posto.

Kompanija je u utorak izvijestila da je prodala 74,8 miliona iPhonea u fiskalnom prvom kvartalu, koji je završio sa 26. decembrom. To je bio prvi puni kvartal u kojem su prodavani modeli iPhonea 6S i 6S Plus. Rast od 0,4 posto u isporukama je najniži od lansiranja proizvoda 2007.

Očekuje da će prodaja IPhonea pasti u tekućem kvartalu u odnosu na isti kvartal prošle godine, kazao je na konferenciji za novinare glavni izvršni direktor Tim Cook.

Iako je prodaja u Kini porasla 14 posto u posljednjem kvartalu, Apple brine razvoj u ovoj zemlji koji pokazuje “znakove mekoće”.

Kompanija je objavila prihod od 18,37 mlrd iz Kine, što čini 24,2 posto ukupnog prihoda.

Apple procjenjuje za kvartal koji završava u martu prodaju 52 miliona jedinica, što bi mogao biti prvi pad kompanije u prodaji gadžeta, kaže analitičar Daniel Ives iz FBR Capital Markets & Co.

U istom kvartalu prošle godine Apple je prodao 61,2 miliona iPhonea.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *