Volvo najavio automobil u kom se ne može smrtno stradati

Švedski proizvođač automobila Volvo najavio je da će do 2020. godine proizvesti automobil koji će uz novi dizajn šasije i druge sigurnosne opreme osigurati da niko u njihovom vozilu ne može smrtno stradati.

Volvo, koji je i do sada bio poznat po sigurnosti svojih vozila, planira u sljedeće četiri godine da sprovede cijeli niz sigurnosnih poboljšanja koja će, kako tvrde iz ove kompanije, otvoriti novo poglavlje u sigurnosti na ulicama.

Sistem sigurnosti će biti ugrađen u sva njihova vozila, bez obzira na to je li riječ o limuzinama ili SUV varijantama automobila.

Naime, sistem se oslanja na pojačan dizajn šasije, više od 70 vazdušnih jastuka, te sisteme automatizacije koji će u slučaju potrebe od vozača preuzeti kontrolu. Iz Volva idu čak dotle da tvrde da uz pomoć ovih poboljšanja u budućnosti neće više biti ni teže povrijeđenih.

Mnogi su ovu najavu švedskog proizvođača okarakterizirali kao preambicioznu, međutim, brojke govore za sebe.

Od 2009. i predstavljanja modela XC90, ranije najavljivanog kao “najsigurniji Volvo do sada”, u Švedskoj u ovom automobilu do sada poginula samo jedna osoba, a u SAD-u za pet godina nije poginuo niko vozeći ovo vozilo.

Biznis.ba

Check Also

OTP kupio Alpha banku u Albaniji

Alpha Bank, jedna od četiri najveće banke u Grčkoj, pristala je prodati svoju albansku jedinicu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *