PKCG: Konkurs za kompanije i pojedince koji jačaju nacionalnu ekonomiju

Dodajte komentar

Konkurs za dodjelu Nagrada Privredne komore Crne Gore za 2015. godinu otvoren je do 11. marta, a članice Komore, njeni organi, odbori udruženja i drugi oblici organizovanja, privredne asocijacije, institucije i pojedinci pozvani su da daju pisane prijedloge za to prestižno priznanje. Dodjela priznanja najuspješnijim kompanijama i pojedincima koji ličnim, organizacionim i upravljačkim kvalitetima jačaju nacionalnu ekonomiju biće organizovana 21. aprila, kada Privredna komora Crne Gore obilježava svoj dan.

Kako je saopšteno iz PKCG, nagrada predstavlja valorizaciju poslovnog uspjeha laureata, dokaz da su oni primjer koji treba slijediti, a za dobitnike ima poseban značaj jer dolazi od respektabilne institucije koja baštini tradiciju od gotovo jednog vijeka.

Priznanje Privredne komore ustanovljeno je 18. marta 1969. godine pod nazivom Prvomajska nagrada i do 1973. godine je dodjeljivano samo organizacijama udruženog rada za najbolje ostvarene poslovne rezultate i vrhunski proizvod. Zatim je Nagrada počela da se dodjeljuje i pojedincima i to za stvaralački rad u privredi i životno djelo. Ove godine, dodjela nagrada Privredne komore organizuje se 47. put, a do sada je priznanja dobilo više od 150 kompanija i 110 pojedinaca.

Iz PKCG su kazali da se Komora vremenom mijenjala i prilagođavala aktuelnim ekonomskim kretanjima i potrebama članica, te da se tako mijenjala i nagrada.

“Danas se ona dodjeljuje za uspješno poslovanje, društvenu odgovornost, inovativnost i unapređenje menadžmenta, a izuzetno se može uručiti i za poseban doprinos razvoju privrede, te afirmaciji Privredne komore”, naveli su iz PKCG.

Oni su kazali da je uspješno poslovanje u vremenima globalne ekonomske krize kompleksan zadatak, te da rezultati ostvareni u takvim uslovima predstavljaju potvrdu posebnih napora, znanja i istrajnosti te zavređuju priznanje Komore.

“Cilj Nagrade za inovativnost je isticanje kompanija ili pojedinaca koji novim, drugačije osmišljenim pristupom poslovanju, transformišu znanje u dodatnu vrijednost, rast i nove projekte i na taj način doprinose razvoju, kreirajući i nova radna mjesta”, istakli su iz PK.

Dodaju da odnos prema životnoj sredini, zaposlenima, te briga za društvenu zajednicu u kojoj posluje, za kompaniju predstavlja kompleksan izazov kojem nije jednostavno odgovoriti, te da Privredna komora prepoznaje i nagrađuje crnogorske kompanije koje zadovoljavaju te kriterijume.

“Uvođenje sistema kvaliteta i specijalizovanih standarda, spremnost na inovativne poduhvate, suočavanje sa izazovima razvoja, u osnovi se temelji na ljudima koji upravljaju i rukovode kompanijom. Privredna komora zato dodjeljuje Nagradu za unapređenje menadžmenta pojedincima sa vizijom, senzibilitetom da se prilagode okolnostima i spremnošću da rizikuju”, kazali su iz PKCG.

Nagradu Privredne komore Crne Gore tradicionalno uručuje predsjednik države, na svečanosti povodom njenog dana.

On je kazao da tu nagradu doživljava kao valorizaciju privrednog angažmana laureata, dokaz kvaliteta njihovog poslovanja i ocjenu vrijednosti njihovog uspjeha.

“Želim da nastave sa ovakvim poslovanjem i budu dobar primjer koji treba slijediti. Primjer da Crna Gora obezbjeđuje dobre uslove poslovanja, za ostvarenje profita, kompanije koje se prepoznaju van granica Crne Gore po vrijednostima i uspjehu. Iskazujem poštovanje Privrednoj komori za aktivnosti unutar Crne Gore, doprinos kreiranju zakona i ekonomske politike, ali i za njene međunarodne aktivnosti. Komora je imala snažne međunarodne kontakte, potpisala brojne sporazume i realizovala mnoge biznis forume kojima je crnogorska ekonomija kvalitetno promovisana. Mislim da smo zahvaljujući i aktivnostima Privredne komore uspostavili mostove kvalitetne saradnje sa brojnim zemljama”, istakao je Filip Vujanović prilikom prošlogodišnjeg uručenja.

Iz PKCG su naglasili da o značaju tog priznanja najbolje govore riječi dobitnika Nagrade za unapređenje menadžmenta za 2014. godinu Tomislava Čelebića.

“Dobijanjem Nagrade Privredne komore dobili smo i obavezu da svojim rezultatima činimo našu državu moćnijom, snažnijom i prosperitetnijom. Budućnost pripada onima koji njeguju timski rad, energičnost i efikasnost, onima sa vizijom koji vjeruju i pomažu sredini u kojoj posluju. Raduje što nas je Komora prepoznala kao takve i dala nam dodatnu motivaciju za vremena koja dolaze”, kazao je tada Čelebić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *