Piker: Komercijalna vrijedi više od cijene na berzi

Tržišna kapitalizacija Komercijalne banke na berzi nije adekvatna stvarnoj vrijednosti, a još manje tržišnom i realnom potencijalu banke, kaže Aleksander Piker.

Predsjednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker tako je odgovorio u intervjuu Politici na pitanje da li se banka može prodati na zadovoljstvo njenih akcionara s obzirom na to da podaci sa berze pokazuju da vrijedi 200-220 miliona eura.

Uz to, samo u skorašnjoj istoriji akcionari su je dokapitalizovali s oko 230 miliona eura. Samo država Srbija sa 110 miliona eura.

Siguran sam da se ni vlasnici neće saglasiti da je to i približno zadovoljavajuća cijena za njih. Vjerujem da je po toj cijeni ne bi prodali. Banku nikako ne treba prodavati brzo i po svaku cijenu. Treba je postaviti na stabilne temelje na dug rok. Utvrditi jasan i siguran plan razvoja i učiniti je poželjnim „plijenom” za potencijalne kupce. Napraviti je bankom o koju će se kupci otimati i investirati i po višoj cijeni od tržišne kada se uvjere da je snažna i perspektivna”, kaže Piker.

Piker je prije mjesec dana u prvom obraćanju javnosti izjavio da Komercijalnu banku nikako ne treba prodavati na silu, da se njena prodaja planirana za ovu godinu ne odlaže.

B92

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.