Amazon u Evropi otvara hiljade novih radnih mjesta

Dodajte komentar

Nakon što je lani u Evropi otvorio 10.000 radnih mjesta, internetski trgovac Amazon u petak je najavio kako ove godine planira da otvori dodatnih nekoliko hiljada radnih mjesta na “starom kontinentu”.

Kompanija na krilima odlične prodaje za protekle praznike namjerava da proširi evropsku mrežu skladišta i dostavljačku mrežu, kao i razvojne i istraživačke odjele, najavio je potpredsjednik Amazon EU Retaila, Xavier Garambois. “Planiramo da otvorimo nekoliko hiljada radnih mjesta, za sve stepene obrazovanja, nivoe radnog iskustva i vještina“, dodao je Garambois. Amazon trenutno u Evropi zapošljava preko 40.000 ljudi, a lanjski talas zapošljavanja najveći je u jednoj godini u Amazonovoj istoriji, objavila je kompanija.

Prošlogodišnji talas zapošljavanja povećao je broj Amazonovih evropskih radnika za 50 posto u odnosu na zaposlene 2014. godine. Analitičari ocjenjuju da će najveći broj radnih mjesta biti otvoren u Amazonovim logističkim centrima koji su se već našli na udaru kritika zbog uslova rada i visine plata. Međutim, evropski kontinent postao je sve važnije mjesto za Amazonova istraživanja, pa je tu smjestio 10 svojih istraživačko-razvojnih centara. Centri se bave, između ostaloga, i razvojem dostave pomoću dronova. Od 2010. Amazon je u Evropu uložio 15 milijardi eura.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *