Akcionari Eurofonda da se isplate za 30 dana

Dodajte komentar

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) naložila je društvu Euroinvest koje upravlja Zatvorenim investicionim fondom Eurofond da u roku od 30 dana otkloni nezakonitosti i isplati ukupno oko 5,7 miliona eura nesaglasnim akcionarima.Tu zakonsku obavezu Euroinvest nije ispunio u roku od godinu, a rokovi su, kako je KHOV utvrdila, isticali od 17. decembra do 16. januara.

Prema Zakonu o investicionim fondovima Euroinvest je trebalo da nesaglasne akcionare isplati godinu od podnošenja zahtjeva za isplatu.

Sličnu mjeru KHOV je prošle sedmice preduzeo i protiv DZU Atlas Mont koje, takođe, u zakonskom roku nije isplatio 137 nezadovoljnih dioničara.

Nesaglasni vlasnici akcija ZIF Eurofond, njih oko 15 odsto, tražili su da im za izlazak iz fonda bude isplaćeno ukupno oko 5,7 miliona eura, ili oko 14 centi po akciji, koliko je krajem 2014. godine iznosio tromjesečni prosjek neto vrijeđnost jedne akcije.

Direktor Eurofonda Boiša Šotra najavio je da će do kraja januara nesaglasnim akcionarima isplatiti “prvu ratu u iznosu od 20 odsto” ukupnog potraživanja, a ostatak naknadno bez preciziranog roka isplate.

Zbog toga je dio nesaglasnih akcionara Eurofonda podnio više zahtjeva za oduzimanje licenci menadžerima Eurofonda, zabranu raspolaganja kompletnom imovinom, kao i zabranu odlučivanja po pojedinim tačkama dnevnog reda koje su predložene za vanrednu skupštinu akcionara fonda 15. februara.

Pojedini akcionari naglašavaju da odredbe Zakona o investicionim fondovima ne predviđaju nikakvu isplatu potraživanja nesaglasnim akcionarima u ratama, dok je jedan od najvećih dioničara Monte Development u Privredni sud već zaveo tužbu kojom traži isplatu 2,22 miliona eura. Eurofond ima od 15.000 akcionara.

Vijesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *