Udruženje bankara neće veći porez, ni kolektivni ugovor

1 komentar
Ilustracija

Udruženje banaka (UBCG) ne slaže se sa predlogom da se sa devet na 11 odsto poveća porez na dobit za preduzeća koja nemaju kolektivni ugovor, jer bi veća stopa važila za sve banke.

Granski kolektivni ugovor za banke, druge finansijske institucije i osiguranja prestao je da važi početkom avgusta.Inicijativu da se poveća porez na dobit kroz izmjenu Zakona o porezu na dobit pravnih lica, poslaničkim klubovima u Skupštini je nedavno predala Unija slobodnih sindikata (USSCG) na čijem je čelu Srđa Keković. Predstavnici USSCG su incijativu predali kada ih je Unija poslodavaca (posrednik u pregovorima između USSCG i Udruženja banaka) obavijestila da bankari ne žele nastavak pregovora o granskom kolektivnom ugovoru.

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” nijesu mogli da odgovore da li podržavaju inicijativu USSCG.

USSCG Ministarstvu inicijativu još nije zvanično dostavila. Zato smatramo preuranjenim izjašnjavanje na osnovu informacije sa sajta. Da bi se Ministarstvo odredilo u vezi sa tim predlogom biće potrebno preciznije obrazloženje, kao i međusobne konsultacije predlagača i Ministarstva”, kazali su iz tog Vladinog resora.

Generalni sekretar UBCG Mirko Radonjić rekao je “Vijestima” da su iz medija informisani da je USSCG predala inicijativu da se preduzećima koja nemaju kolektivni ugovor poveća porez sa devet na 11 odsto i da je kao razlog navedeno raskidanje granskog ugovora.

Za banke je ta inicijativa neprihvatljiva. Smatramo da svaku inicijativu za izmjenu zakona treba da prati detaljna i sveobuhvatna analiza na osnovu dokumentacione osnove, kao stručna i argumentovana rasprava. Na osnovu prethodnoga treba odlučivati da li treba neki zakon mijenjati ili ne, kako bi se izbjegli negativni efekti, a ne na osnovu toga da li je kolektivni ugovor potpisan ili ne”, kazao je Radonjić.

On dodaje da zabrinjava nastavak prakse da se pokušava na brzinu mijenjati neki zakon čime se stvara neizvjestan i nesiguran poslovni ambijent.

Udruženje banaka ne želi da bude uvučeno na teren političkih i neekonomskih rasprava. Zalaže se da se propisi donose na osnovu stručnih i argumentovanih činjenica kako bi se stvorio siguran i stabilan pravni okvir, kao osnovni preduslov za normalno poslovanje svakog privrednog subjekta”, istakao je Radonjić.

U obrazloženju inicijative USSCG navodi da poslodavci izbjegavaju da odnose sa zaposlenima regulišu kolektivnim ugovorima, koji predstavljaju znak dobre prakse u razvijenim zemljama.

Na taj način brojna prava zaposlenih svedena su na drastični minimum koji je utvrđen Opštim kolektivnim ugovorom koji ističe 30. marta 2016. Posebno je zabrinjavajuće da ovakvu praksu imamo i u multinacionalnim kompanijama koje na taj način, na teret zaposlenih, vrše uštede u korist svog ekstraprofita”, ocijenili su u USSCG.

Oni smatraju da je potrebno kreirati mehanizme kojim će se postaći razvoj kulture socijalnog dijaloga i afirmisati poslodavaci koji društveno odgovorno posluju i na nivou svojih preduzeća imaju zaključene kolektivne ugovore.

Kao jedan od tih mehanizama, USSCG prepoznaje povećanje stope poreza na dobit pravnih lica na 11 odsto, preduzećima koja izbjegavaju socijalni dijalog sa svojim zaposlenima. Smatramo da bi takva mjera stimulisala većinu poslodavaca u Crnoj Gori na uspostavljanje socijalnog dijaloga”, kazali su iz USSCG.

Unija je predala i inicijativu za dopunu Zakona o radu u dijelu koji se tiče agencija za privremeno ustupanje radnika. Cilj inicijative je ograničenje broja radnika koje poslodavac može angažovati preko agencije i vremensko ograničenje njihovog angažovanja.

Radnici bez otpremnina od 24 plate u slučaju raskida ugovora

Raskid granskog kolektivnog ugovora Udruženje banaka je pokrenuto kako bi, kako je objašnjeno, smanjili.finansijske troškove koje je ugovor radnicima obezbjeđivao. Najvažnije pravo koje su zaposleni izgubili je da je u slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa zaposlenom zagarantovana otpremnina od 24 njegove plate što je bila jedna od značajnijih odredbi koja je Udruženju smetala. PredstavncI USSCG, Saveza sindikata (SSCG) i Unije poslodavaca (čije su banke članovi) u martu 2013. godine počeli su pregovore o tom ugovoru, ali nije pronađeno rješenje.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • A zasto bi se Udruzenje zalagalo za bilo sta konkretno i potencijalno kvalitetno, kada najbolji posao rade kada cute i ne pojavljuju se u javnosti..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *