2016. će biti dobra godina za elektronske sadržaje i medije

Dodajte komentar

Prema prognozi petnaestog izdanja Deloitte-ovog izveštaja „Predviđanja u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija za 2016. godinu“ u ovoj godini će samo 3% korisnika mobilnih uređaja koristiti blokatore reklama, što tržište mobilnog oglašavanja, koje je procijenjeno na 70 milijardi američkih dolara, može dovesti u rizik manji od 100 miliona američkih dolara.

Takođe se predviđa da će softverska rešenja igrica za mobilne uređaje (smartfone i tablete) vjerovatno postati vodeća platforma koja će generisati 35 milijardi američkih dolara, 20% više u odnosu na 2015. godinu. Prognozira se da će kompjuterske igrice generisati 32 milijarde dolara, a igrice sa konzolom 28 milijardi dolara, do samo pet i šest procenata u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, prosječni prihod će vjerovatno značajno varirati zavisno od platforme za koju su igrice namijenjene.

Sport bi trebalo da generiše globalne prihode od 500 miliona dolara ove godine, odnosno 25% više u odnosu na 400 miliona američkih dolara ostvarenih prihoda u 2015. godini. Ovaj očekivani prihod je samo dio prihoda liga glavnih sportova kao što su evropski fudbal, američki fudbal, košarka, bejzbol, hokej na ledu, a koji se kreću od 4 milijardi pa do 30 milijardi američkih dolara.

Evropsko fudbalsko tržište će vjerovatno dostići 30 milijardi američkih dolara u 2016/2017, odnosno rast od 8 milijardi dolara u odnosu na 2011/2012, što je prosječna godišnja stopa rasta od 7%.

Očekuje se da će u 2016. vrijednost ulaznica za bioskop u SAD i Kanadi opasti za oko tri odsto, odnosno iznosiće 10,6 milijardi američkih dolara, sa prodatih oko 1,3 miliona ulaznica.

Predviđa se i da će američko televizijsko tržište, kao svjetsko najveće tržište, koje će iznositi vjerovatno 170 milijardi američkih dolara u 2016 godini, oslabiti i to u nekoliko segmenata: u broju TV pretplatnika, penetraciji TV pretplata kao procentu od ukupne populacije, prosječnom iznosu mjesečnih TV pretplata, u gledanju uživo i odloženom praćenju programa, a posebno među mladima (18 do 24 godine ) koji sve više gledaju TV preko svojih računara.

(Bif)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *