Zbog robota bez posla će ostati oko 5,1 milion ljudi

Dodajte komentar
Uznemiravajuće promjene na tržištu rada, uključujući sve veći broj robota i razvoj vještačke inteligencije, dovešće do neto gubitka od 5,1 milion radnih mjesta u narednih pet godina u 15 vodećih ekonomija svijeta, projekcije su Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu.

Prema projekcijama WEF-a, koji od 20-23. januara organizuje godišnji sastanak u švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu, moguć je ukupan gubitak od 7,1 milion radnih mjesta, što će djelimično biti neutralisano otvaranjem dva miliona novih radnih pozicija, prenosi Reuters.
Kako navodi britanska agencija, petnaest svjetskih ekonomija, obuhvaćenih ovom anketom, čini skoro 65 odsto globalne radne snage.
Gubitak radnih mjesta će, prema izvještaju, uslijediti u gotovo svakoj industrijskoj grani, pri čemu će najveći gubici vjerovatno biti registrovani u sektoru zdravstvene zaštite, te energetskom i finansijskom sektoru.
Žene će, takođe, biti najveći gubitnici, jer su njihovi poslovi uglavnom u oblastima koje su u padu, kao što su prodaja, kancelarijski i administrativni poslovi, navodi se u izvještaju WEF-a.
Međunarodna organizacija rada (MOR), kao dio Ujedinjenih nacija, već je prognozirala rast globalne nezaposlenosti za 11 miliona ljudi do 2020. godine, podsjeća Reuters.
Profitiraj.ba
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *