Saxo bank prognoza za prvi kvartal: „Obratite pažnju na razliku“

Dodajte komentar

Pogledajte kvartalnu prognozu za globalna tržišta i ključne ideje za trgovanje tokom 2016. koje je objavila Saxo banka, specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima.

U decembru 2015. bili smo svedoci promene paradigme kada su Federalne rezerve SAD konačno donele odluku o prvom povećanju kamatne stope posle više od devet godina. Prognoza Saxo banke za prvi kvartal (Q1) je zato usredsređena na ’obraćanje pažnje na razliku’ – ispitujući neto promjenu kako različite klase sredstava reaguju tokom ciklusa povećanja kamatne stope.

Q1 će biti težak početak godine kojom dominiraju konfuzija, nestabilnost i mnogo premišljanja oko FED poteza. Šira slika ukazuje, međutim, da smo u tranziciji ka modelu marginalnog troška kapitala a to je dobra vest“, kaže Steen Jakobsen, glavni ekonomista u Saxo bank.

On dodaje da je povećanje kamatnih stopa američkog Fed-a znak ozdravljenja a ne bolesti, a da je  2016. određena da nudi velike mogućnosti investitorima koji žele da dožive rast svojih portfolija „dok se tržište vraća u početni položaj“.

U tom kontekstu, prognoza Saxo banke za glavne klase sredstava za prvi kvartal 2016 glasi:

Berzanske robe

Q1 bi mogao biti najgori u ciklusu za namučenu naftu. Ukidanje sankcija protiv Irana moglo bi da uveća izvoz, u početku nafte koja se čuva u plutajućim skladištima, a kasnije za 500,000 barela dnevno na već prezasićenom tržištu. U SAD zalihe imaju tendenciju rasta tokom prva četiri mjeseca a to bi moglo da poveća pritisak na Kušing (Cushing), čvorište za isporuku WTI sirove nafte koja se prodaje putem terminskih ugovora.

Prvi kvartal će takođe nastaviti da predstavlja izazovno okruženje za plemenite metale jer će investitori najvjerovatnije biti svjedoci viših kamatnih stopa u SADi nastavka kvantitativnog popuštanja u Evropi i Kini kao dobrom prilikom za kupovinu dolara.

Devizno tržište

Više nego ikada, sada kada Fed opet aktivno prilagođava politiku kamatnih stopa, prognoza za globalna tržišta i sve valute, velike i male, zavisi od budućih povećanja kamatnih stopa Fed-a i prilagođavanja iščekivanja tržišta tempu tih povećanja. Zvuči jednostavno za dolar da raste jer FED sada predvodi u razvoju izuzetno lake politike u godinama nakon globalne finansijske krize.

Obveznice

Sa ulaskom u novu godinu, jedna tema će dominirati agendom i zaokupljaće investitore širom svijeta – kreditni faktor. A sa podizanjem kamatne stope od nule, troškovi kredita će oživjeti performanse okruženja kako na nacionalnom, tako i na korporativnom nivou. U slučaju bilo kakvog iznenađenja i povećanja ekonomskih troškova tokom Q1, ima smisla dodati kratku poziciju na obveznice u kontekstu portfolija.

Akcije

Ako tržišta kapitala budu zaštićena od prelivanja kreditnog sloma iz energetike i rudarstva – što je naš scenario – onda će 2016. vjerovatno biti dobra godina jer se investitori suočavaju sa poravnanom krivom u USD prinosima, negativnim stopama evropskih državnih obveznica sa petogodišnjim rokom dospijeća i kratkoročnim japanskim državnim obveznicama.

Makro ekonomija

Globalna ekonomija će zastati suočena sa prvim američkim ciklusom povećanja kamatnih stopa u ovoj deceniji, ali prognoza naginje ka razvijenim ekonomijama i daleko od tržišta u razvoju. Međutim, za sada grananje rastuće cijene kapitala neće biti isključivo negativno i globalni rast će biti neznatno veći.

Evropa

Poljska imala reputaciju čvrste, otporne na recesiju i dobro razvijene ekonomijeveć neko vrijeme. Nažalost, ostaje veoma ranjiva na veće troškove kapitala – posebno kada je riječ o energetskom sektoru. Naš stav je da će ekonomski rast Poljske vjerovatno osetiti posljedice u 2016.

Azija-Pacifik

Q1 označava kineska godina crvenog majmuna (koji pripada elementu vatre) – godina koja bi se mogla okarakterisati dodatnim nevoljama na tržištu, ambicijama i dodatnom nestabilnošću. Pomjeranja na tržištu i rasparčavanja će biti još napornija u 2016. godini, sa visokim geopolitičkim rizikom na dnevnom redu i potencijalom za globalno ekonomsko usporavanjenu već izazovnom okruženju.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *