Iskustva Hrvata koji rade u Googleu, jednoj od najboljih kompanija na svijetu

Dodajte komentar

Sjedište Googla, odnosno Alphabeta nalazi u Mountain Viewu u Silicijumskoj dolini. Uz inovativnu i motivišuću radnu okolinu, besplatnu hranu, Google kao vjerovatno najbolja kompanija na svijetu nudi zdravstveno osiguranje, brine se za porodice radnika, ulaže u njihovo obrazovanje.

Kako piše RTL, Google je postao poslovno carstvo vrijedno 500 milijardi dolara. A kao i u svakoj uspješnoj kompaniji na svijetu, i u Googlu su zaposleni ljudi sa našeg podneblja. Jedan od njih je Boris Debić, službeno chief history officer, koji u Googleu još od 2005. radi velike stvari.

Od postavljanja pola miliona kompjutera negdje na kugli zemaljskoj, do zaštite korisničkih podataka, privatnosti. I mnogi drugi projekti – od klimatiologije do stratosferskih balona“, objasnio je Debić.

Raditi za Google i bez svih privilegija koje posao nosi prilično je cool. Nakon viđenog – složili su se i jedni od rijetkih Google regional trenera u svijetu, koji rade u Hrvatskoj.

Biti ovdje je dream come true, pogotovo meni. Ja sam Google fan još od davnih dana i koristim Google alate svakodnevno. Sa hrpom kolega koji su radili ovdje smo u kontaktu, zapravo mi je bila želja već dugo, dugo doći ovdje“, rekao je Vanja Šebek.

Ono što me najviše fasciniralo je da vidim na djelu neke stvari o kojima mi kod kuće možemo samo čitati, na primjer Google self driving car“, kaže Marko Hrnjak.

Oko sjedišta Googla auto se može vidjeti, doduše još uvijek s vozačem. No blizu je budućnost u kojoj će sve pametniji sistem vozilom upravljati autonomno.

Sjedište Googla, odnosno Alphabeta nalazi u Mountain Viewu u Silicijumskoj dolini. Koliko je ovo zdanje veliko govori i to da vam od jednog do drugog kraja treba otprilike pola sata. Sveukupno ima 40-ak zgrada, a u njima radi 25 hiljada radnika.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *