Eurofond: Ispitati gdje je 7,7 miliona od akcija

Dodajte komentar

Manjinski akcionari zatvorenog investicionog fonda Eurofond, koji kontrolišu lica bliska biznismenu Veselinu Baroviću, podnijeli su Komisiji za hartije od vrijednosti zahtjen za vanrednu reviziju poslovanja tog fonda i društva koje upravlja fondom „Euroinvest”, u kojem je direktor Boiša Šotra.Radi se o malim akcionarima koji su na skupštini akcionara, koja je održana 16. decembra prošle godine, glasali protiv plana razvoja fonda, nakon čega su u zakonskom roku podnijeli zahtjeve za isplatu svog udjela za izlazak iz vlasničke strukture fonda. Na taj način oni su stekli pravo na isplatu prosječne neto vrijednoeti akcija fonda za poslednja tri mjeseca prije održavanja skupštine dioničara.

Mali akcionari su u zahtjevu Komisiji za hartije od vrijednosti, na čijem je čelu Zoran Đikanović, podsjetili da je DZU „Euroinvest“ prodalo akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Jugopetrola za ukupno 7,7 miliona eura, ali da od tih sredstava nijesu isplaćeni manjinski akcionari, u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima.

Osim napisa iz medija, u kojima je Šotra licitirao procentima i „raspoređivao“ naš novac predviđen za isplatu nesaglasnih akcionara, za šta nema zakonska ovlašćenja, mi akcionari osnovano sumnjamo da novac nijs zakonito utrošen. Imamo iskustva sa Šotrom, koji je svojevremeno novac od akcija Elektroprivrede, u iznosu od 44 miliona eura, trošio „investirajući” u akcije novoosnovanih firmi od Strane povezanih lica, protiv kojih je u okruženju vođeno više istraga (Elektrogrupa Jajce i Zadrugar), bez imovine. Te akcije su plaćane 36 puta više od nominalne cijene, a nas akcionare on je u javnim nastupima obmanjivao da kupuje akcije Elektroprivrede BiH, više godina vodeći te bezvrijedne akcije u izvještajima pod stavkom ostale akcije. Zahtijevamo od komisije da neposrednom kontrolom i revizijom poslovanja Euroinvesta i ZIF Eurofonda, hitno utvrdi tačan tok novca i da li je on trošen na namjenski načii i u skladu sa zakonom – navedeno je u dopisu KHOV.

Kako su naveli, mali akcionari se nadaju da kontrola KHOV neće trajati godinama, kao što se to desilo u slučaju Elektoprivrede.

Kontrola je vršena na zahtjev Osnovnog tužilaštva Podgorica, a okončana izvještajem KHOV koji se može sažeti ukratko sve je po zakonu, novca nema, a akcionari su oštećeni za 40 miliona eura, zaključili su mali akcionari.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *