Elektromreža Srbije: Ne bi kupovali akcije da ne očekujemo profit

Direktor Javnog preduzeća Elektromreža Srbije Nikola Petrović kazao je Dnevnim novinama da ta kompanija ima velike ambicije i istakao da će se Srbiji kupovina deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema sigurno isplatiti.Broj akcija, a to je nešto preko deset odsto, za sada ostaje na ovom nivou. JP Elektromreža Srbije ima velike ambicije, ali se rukovodi realnim i racionalnim planovima. To znači da se svi poslovni koraci brižljivo planiraju i sagledavaju iz svih uglova. Vidjećemo šta donosi budućnost kada je riječ o dodatnom širenju i kupovini još akcija“, kazao je on.

Javno preduzeće Elektromreža Srbije je svakako pažljivo analiziralo bilanse Crnogorskog elektroprenosa prije nego što se upustilo u kupovinu akcija.

Naravno, uz saglasnost Vlade Republike Srbije, donijeli smo odluku da kupimo dio akcija jer nam je namjera da širimo naše poslovanje i ostvarujemo profit i van granica Srbije. Da ne vjerujemo da će se isplatiti, mi ne bismo ni ulazili u taj posao. Prihode očekujemo kroz dividende, ali i korist kroz povezivanje Crne Gore sa Italijom preko podvodnog kabla“, rekao je on.

Crna Gora će za dvije godine biti povezana energetskim kablom sa Italijom.

Petrović je komentarisao koliko je realizacija tog projekta važna za Srbiju.

Realizacija tog projekta je veoma značajna za Srbiju zato što je Elektromreža Srbije počela izgradnju Transbalkanskog koridora za prenos električne energije koji će se protezati i duž Crne Gore, a preko budućeg podvodnog kabla i do Italije, što će donijeti i veliku migraciju energije od sjevera ka jugozapadu“, smatra Petrović.

Kako je zaključio, sve poslovne korake pažljivo planiraju.

Vjerujemo da ovaj poslovni potez JP A Elektro, mreža Srbije predstavlja početak uspješne i obostrano korisne saradnje koja može trasirati put za realizaciju mnogih značajnih projekata“, rekao je Petrović.

Javno preduzeće Elektromreža Srbije kupilo je krajem decembra na Montenegroberzi oko deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) za 13,9 miliona eura. Cijena po akciji je iznosila 95 centi, a prodato je ukupno 14,57 miliona dionica, kroz 197 transakcija.

Država Crna Gora je vlasnik 55 odsto akcija CGES-a, dok italijanska Terna posjeduje oko 22,09 odsto dionica. Na trećem mjestu je Elektromreža Srbije sa oko deset odsto akcija.

Dnevne novine

Check Also

OTP kupio Alpha banku u Albaniji

Alpha Bank, jedna od četiri najveće banke u Grčkoj, pristala je prodati svoju albansku jedinicu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *