Direktori A2A danas u Podgorici

Dodajte komentar

Predstavnici italijanske kompanije A2A dolaze danas na pregovore sa Vladom, koja ih je pred Novu godinu obavijestila da je 15. decembra istekao aneks ugovora o menadžmentu.

Izvjesno je, kako je rečeno Pobjedi, da nema dogovora o produžetku ugovornih odnosa između A2A i Vlade na ovim pregovorima, tako da je ostalo otvoreno samo pitanje ko će upravljati Elektroprivredom.

Pregovarače se, kako je rečeno Pobjedi, o tri opcije. Prva je da se formira crnogorski menadžment, druga da se napravi novi ugovor sa mješovitim menadžmentom, a treći da, ukoliko A2A ostane akcio nar, Vlada dozvoli da u menadžmentu participira predstavnik italijanske kompanije. Vlada je, kako saznaje Pobjeda, spremna da ponudi Italijanima ključnu menadžersku poziciju u slučaju dugoročne saradnje.

Dosadašnji ugovor, po kojem je sa EPCG upravljao menadžment A2A, do sada je produžavan četiri puta u nastojanju da se nađe kompromis između nastojanja Vlade da sprovede razvojnu komponentu EPCG i A2A, čiji akcionari gradske skupštine Milana, Breše i Bergama, smatraju da je vrijeme da nakon pet godina počnu da dobijaju dividendu na 430 miliona eura uloženih u privatizaciju EPCG. I kad je izgledalo da je nađeno spasonosno rješenje, koje je podrazumijevalo formiranje kćerke firme EPCG, takozvanu SPV kompaniju u kojoj bi Vlada imala 51, a EPCG ostatak udjela, izbili su nesporazumi sa češkom Aksim bankom.

Ta je banka, naime, pristala da kreditira investitora drugog bloka Termoelektrane, na predlog kompanije Škoda Praha, koja je izabrana da gradi ovo energetsko postrojenje u Pljevljima za 388 miliona eura. Škoda Praha je, shodno tenderskoj dokumentaciji, obavezana da obezbijedi kreditora za 85 odsto investicije najmanje. Češka banka, međutim, smatra da SPV nije dovoljno dobar garant za tako veliku investiciju i insistira da garanciju za kredit da ili EPCG ili Vlada.

Vlada je, kako je obavijestila partnere u A2A, odlučila da garanciju za zajam da EPCG. S obzirom da će, kako su naveli u pismu, EPCG funkcionisati kao privredno društvo, Vlada, kao vlasnik 55 odsto akcija, ima većinu od pet članova odbora direktora, dok su u tom tijelu tri predstavnika A2A. A odluka o gradnji drugog bloka donosi se prostom većinom članova borda.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *