Evropom se širi talas rasprodaje korporativnih obveznica

Dodajte komentar

Talas rasprodaje zavladao je na evropskom tržištu korporativnih obveznica do nivoa tipičnih za recesiju što je još jedan pokazatelj da bi se poremećaji na globalnim tržištima mogli preliti na cjelokupnu ekonomiju, piše Wall Street Journal.Razlika u prinosima ili spread između najkvalitetnijeg evropskog korporativnog duga i sigurnijih vladinih obveznica porasla je na najviši nivo u gotovo tri godine, pokazuje Barclays bond indeks. Prije tri godine, podsjeća WSJ, evropska ekonomija je bila u recesiji.

Najnovije promjene uzrokovali su snažni padovi zabilježeni u ponedjeljak. Zabrinutost oko stanja kineske ekonomije i pretjerane ponude roba i dalje utiče na cijene.

Uz pad cijena dionica i robe, ulagači širom svijeta pomno prate stanje na tržištu korporativnih obveznica.

Iako se ne može uvijek sa sigurnošću na temelju stanja na obvezničkom tržištu predviđati ekonomsku aktivnost, kreditni spreadovi iznad 1,5 postotnih bodova uvijek su bili povezani s “teškim vremenima“. Prema podacima analitičara, slično se dogodilo u vrijeme finansijske krize 2008., te potresa koji su evropske državne obveznice zadesili 2010. ili 2012..

Potresi na američkom tržištu korporativnih obveznica uglavnom su ograničeni na izdavatelje sa slabijim rejtingom kojih je većina izložena robnim tržištima. Prošle nedjelje je ,na primjer ponuda za obveznice Anheuser-Busch InBeva premašila 100 milijardi dolara, iako je kompanija ponudila obveznica u vrijednosti 46 milijardi dolara.

Pa ipak, prema podacima Barclaysa, kreditni spreadovi za obveznice s investicijskim rejtingom su  iznad 1,5 pp od jula.

U eurozoni kreditni je spread prešao nivo od 1,5 pp u petak dok je početkom godine iznosio 1,3 posto.

Dok Evropa nastavlja svoj uslovni oporavak, proširivanje spreada kompanijama poskupljuje zaduživanje i za nova ulaganja, ali i za otplatu dugova.

Na globalnom nivou, prodaja korporativnog duga pala je 19 posto u ovoj godini u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najsporiji početak nove godine od 2002., pokazuju podaci Dealogica.

Rasprodaja se događa u uslovima koji obično pogoduju korporativnim obveznicama: u vrijeme oporavka ekonomske aktivnosti, niskih stopa stečajeva i velikih količina gotovine koju u sistem ubacuju centralne banke.

Stopa nenaplativih obveznica na evropskom tržištu junk-rated obveznica u prošloj je godini dosegla 0,7 posto. Tokom 2009., nakon finansijske krize, ona je iznosila 10,5 posto. U ovoj godini agencija Fitch predviđa da će stopa biti ispod 1 posto.

Među američkim junk rated kompanijama stopa nenaplativih obveznica iznosila je 3,4 posto, a ove godine predviđa se porast na 4,5. Tokom 2009. iznos je dosegao 14 posto.

Wolfgang Kuhn, portfolio manager u Aberdeen Asset Managementu kaže kako je postao oprezniji, ali  kako izgledi za evropske korporativne obveznice na dugi rok ipak ostaju pozitivni.

Neki ulagači smatraju kako je tržište korporativnih obveznica prepesimistično u pogledu budućnosti europske ekonomije, a neki pak tvrde i kako se moramo navići na sve više padova.

Evropska komisija predviđa da će BDP eurozone ove godine rasti 1,8 posto, a Evropska je središnja banka dala naslutiti kako je spremna da “upumpa“ novac u sistem kako bi, ako bude trebalo, dala podsticaj ekonomiji.

Neki analitičari, poput Jamesa Syma, fond managera u kompaniji Schroders, kazao je kako ne vjeruje da povećani spread na korporativne obveznice znači preokret za tržište kako se to dogodilo 2008. u vrijeme finansijske krize. Za njega je ova situacija više prilika koju treba iskoristiti za kupovinu.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *