Šef regulatornog tijela kineskog tržišta kapitala ponudio ostavku

Dodajte komentar

Nakon procjene o pogrešnoj regulaciji na šangajskoj i šenženskoj berzi zbog koje je od juna prošle godine izbrisano oko 5 triliona dolara vrijednosti, Xiao Gang, šef regulatornog tijela kineskog tržišta kapitala China Securities Regulatory Commission (CSRC) je ponudio svoju ostavku, piše Reuters.

Informacija o podnošenju ostavke procurila je nakon što se Xiao, kako piše CNN Money, na posljednjem sastanku održanom ovog vikenda vrlo samokritično obrušio na rad regulatornog tijela.

“Drastični padovi i skokovi cijena dionica u posljednjih nekoliko mjeseci odraz su nezrelosti kineskog tržišta i trejdera”, rekao je Xiao Gang ovog vikenda na sastanku funkcionera CSRC-a.

Njegovi oštri komentari koji su u javnost dospjeli tako što su transkripti sasastanka objavljeni na internetskim stranicama tijela, ponudili su začuđujuće iskrenu procjenu tržišta kapitala u Kini.

“Volatilnost tržišta pokazuje manjkav sistem trgovanja, nesavršeni sistem tržišta i neprilagođeni regulatorni sistem”, komentarisao je Xiao, te dodao: “osim toga, očite su rupe, promašene procjene i neučinkovitost nadzora koje sprovodi CSRC.”

Kinesko tržište kapitala počelo je da divlja još u junu. Nakon rekordnih nivoa u prvom dijelu godine, tržišni mjehur je eksplodirao i srušio Šajngajski indeks izbrisavši oko trećinu vrijednosti dionica u manje od mjesec dana.

Kineske vlasti uvele su drakonske mjere u pokušaju da zaustave ogromne gubitke, koje su uključivale zabranu velikim dioničarima da prodaju udjele, stavile su van zakona nepokrivenu prodaju dionica te krenule u progon osoba sumnjivih za manipulacije na tržištu.

Regulatori su početkom godine pokušali da uvedu dodatne mehanizme kojima bi zaštitili male investitore od velikih oscilacija, no umjesto osjećaja sigurnosti donijela je paniku i mjere su povučene.

Još nije poznato je kineska vlada prihvatila ostavku Xiao Ganga, kojemu mandat na mjestu šefa kineskog regulatora formalno završava krajem 2018. godine.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *