Najbolji savjeti kako NE dati otkaz

Dodajte komentar

Urednica jednih novina, Alison, je bila zadovoljna što je njena mlada novinarka našla drugi posao, jer je svjesna toga da je poslovni svijet pun takmičenja i da mediji funkcionišu na taj način.

Ali njeno zadovoljstvo je ubrzo preraslo u horor, jer je posljednje dvije nedjelje novinarka dane provodila na nekoliko sati dugim ručkovima, a kad bi i bila u redakciji, u telefonskim razgovorima bi se hvalila na sav glas kako joj je drago što odlazi iz kompanije.

Alison je jedva dočekala da novinarka ode, no nije zaboravila njeno ponašanje. Kad ju je prije nekoliko nedjelja kolega pitao bi li tu mladu novinarku preporučila za posao za koji se prijavila, Alison je rekla da ne bi.

Zaključak je da način na koji odete s jednog posla može uticati na vašu dalju karijeru.

Budući da je januar mjesec promjena, kad mnogi traže druge poslove, ako vam se posreći na nekom razgovoru za posao, pripaziti kako ćete napustiti sadašnji.

Prvo recite šefu

Koliko god bilo primamljivo prvo se pohvaliti kolegama s kojima ste se zbližili, vijest ipak prvo saopštite šefu, i to uživo. Jer iako je to dobra vijest za vas, ona predstavlja stres za njega, pa odvojite bar 15-minuta za sastanak.

Razmišljajte kao vaš šef

Sve dok ne pokupite stvari sa stola, trebali biste biti odani šefu. Ako ste usred velike gužve i radite na više projekata, ne možete mu baš reći da ga napuštate za dvije nedjelje, a od sjutra koristite preostali godišnji.

Ostavite kritike za sebe

Iako će vas nadređeni možda htjeti podublje da ispita zašto odlazite, stručnjaci tvrde da je najbolje ne biti previše direktan. Nema smisla da se žalite na trenutnog poslodavca ni njemu ni budućem šefu, a onom od kojeg odlazite recite samo da ste željni novih radnih mogućnosti.

Pazite šta radite na društvenim mrežama

Koliko god bili uzbuđeni, nemojte objaviti promjene radnog okruženja na LinkedInu ili Instagramu sve dok ne počnete da radite u novoj kancelariji. Jer ako prebrzo podijelite vijesti, starom poslodavcu će se činiti da nećete predano i do kraja za njega obaviti sav posao (a za koji ćete biti plaćeni).

Napravite izlaznu strategiju

Ako je ikako moguće, naučite novu osobu vašem poslu, kako bi mogla preuzeti sve čim vi odete, piše New York Post. Ako to pak nije moguće, ostavite vašem nasljedniku popis obaveza i informacije o projektima na kojima ste dosad radili.

Zahvalite šefu

Čak i ako ste uzbuđeni što napokon odlazite iz te firme, javite se bivšem šefu i zahvalite mu za ukazano povjerenje i iskustvo. Lijepa riječ otvara mnoga vrata i ostaje ljudima u sjećanju.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *