Ništa od dogovors sa A2A

Dodajte komentar

Sastanak predstavnika Vlade i italijanske kompanije A2A o budućim odnosima u EPCG zakazanje za narednu sedmicu, saznaje Pobjeda.

Vlada je, naime, pred Novu godinu, poslala pismo suvlasnicima u Elektroprivredi, italijanskoj kompaniji A2A u kojem su ih obavijestili da je 15. decembra istekao aneks ugovora o menadžmentu i da će EPCG nastaviti da funkcioniše kao privredno društvo. 

U pismu se navodi, kako je Pobjedi nezvanično rečeno u Vladi, da će postojeća radna grupa nastaviti pregovore o izgradnji drugog bloka termoelektrane, kao i da će EPCG dati garanciju za njegovu izgradnju češkoj Eksim banci, koja treba da odobri zajam.

To je bio vladin odgovor na definitivan stav Italijana da ne žele da učestvuju u finansiranju izgradnje drugog bloka termoelektrane, što je bio i glavni kamen spoticanja u pregovorima o novom ugovoru, koji bi predstavnicima A2A omogućio da nastave da vode menadžerski tim EPCG. Italijani nijesu odgovorili na Vladino pismo, ali su najavili dolazak u Podgoricu naredne sedmice, kako bi pokušali da urede buduće odnose, jer je sada glavno pitanje ko će upravljati Elektroprivredom.

Vlada je, porukom da će EPCG poslovati po odredbama zakona o privrednim društvima jasno stavila do znanja da će, kao većinski vlasnik, koji posjeduje 55 odsto kapitala u EPCG, preuzeti upravljanje tom firmom.

Trenutno je odnos snaga u odboru direktora četiri vladina predstavnika u odnosu na tri predstavnika A2A, koja posjeduje 41,7 odsto kapitala. Odluka o gradnji drugog bloka donosi se, prema zakonu o privrednim društvima na koji je Vlada upozorila A2A u novogodišnjem pismu, prostom većinom članova borda. Izvjesno je, rečeno je Pobjedi, da nema dogovora o produžetku ugovornih odnosa između A2A i Vlade na pregovorima naredne sedmice, tako da je ostalo otvoreno samo pitanje ko će upravljati Elektroprivredom.

Trenutno to radi tročlani tim Italijana izvršni direktor je Stefano Pastori, finansijski Flavio Bjanko i direktor razvoja i proizvodnje Fulvio Ivo Gvido.

Tri su opcije za rješenje problema upravljanja Elektroprivredom. Prva je da se formira crnogorski menadžment, druga da se nakon sastanka naredne sedmice napravi novi ugovor sa mješovitim menadžmentom, a treći da, ukoliko A2A ostane akcionar, Vlada dozvoli da u menadžmentu participira predstavnik italijanske kompanije.

Vlada je, kako saznaje Pobjeda, spremna da ponudi Italijanima ključnu menadžersku poziciju, u slučaju dugoročne saradnje. Rješenje za problem suvlasničkih odnosa u EPCG je ili ostanak ili izlazak A2A u našoj nacionalnoj kompaniji.

U dosadašnjim pregovorima o menadžerskom ugovoru, koji traju skoro dvije godine, određena je i takozvana izlazna opcija, po kojoj bi Italijani prodali svoj udio u EPCG Vladi za 250 miliona eura, plativo u sedam jednakih godišnjih rata, što je takođe opcija.

Italijani su, kako je kazao resorni ministar u prethodnoj hrvatskoj vladi Ivica Vrdoljak, pregovarali sa Hrvatskom elektroprivredom o prodaji svog udjela u EPCG.

Kamen spoticanja

Od početka je u odnosima Vlade i A2A ključni problem bio državni plan investiranja i razvoja energetskog sektora. Italijane, koji su u EPCG 2009. godine uložili 635 miliona eura, zanima samo da im se isplati ta investicija.

Treba tek da naplate 16 miliona eura od profita iz 2014, koja još nije raspoređena. A2A, ne samo što nije zainteresovana za gradnju drugog bloka termoelektrane, nego je ne zanima ni gradnja objekata koji proizvode zelenu struju, tako da nijesu pokazali interes ni za učešće u gradnji sistema hidroelektrana na Morači, niti za elektrane na Komarnici, kao ni za korištenje akumulacije Bilećkog jezera.

Vladi je trenutno najveći problem što će prvi blok termoelektrane u Pljevljima morati da ugasi za pet godina. Ukoliko do tada ne bude izgrađen drugi blok, elektrosistem u Crnoj Gori će zavisiti isključivo od kiše i pomoći komšija kad krene sušni period. Termoelektrana, naime, obezbjeđuje stabilnost sistemu, jer može da se zaustavi kad su pune akumulacije, a struja svugdje jeftina, odnosno da se pokrene kad se one isprazne, a kilovatsati na berzi poskupe.

Škoda Praha je izabrana da gradi drugi blok za 388 miliona eura, a kako je izvođač javnim pozivom obavezan da obezbijedi investitoru sredstva do 85 odsto investicije, ova češka kompanija je dogovorila kredit kod tamošnje Eksim banke. Za pregovore sa bankom je formiran pregovarački tim u kojem su predstavnici EPCG, Ministarstva ekonomije I Rudnika uglja. Formirana je i SPV firma, odnosno kćerka firma EPCG, u kojoj Vlada ima 55, a EPCG 45 odsto učešća, ali Eksim banka traži čvršće garancije, koje mogu da daju EPCG ili Vlada.

CdM

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *