Svijet je ozbiljno zabrinut, niko ne zna šta će biti

Dodajte komentar

Nova snažna rasprodaja akcija pogodila je berze u Evropi i Aziji, jer su investitori zaplašeni padom cijena nafte i pomračenja perpektiva rasta globalne ekonomije

“Kriza na globalnim tržištima akcija se danas ponovila, jer su investori ostali nervozni. Nastavak slabosti u cijenama nafte i rastuća zabrinutost u pogledu rasta globalne privrede su u velikoj mjeri oborili cijene akcija”, izjavio je analitičar brokerske kuće “TJM Partners” Manodž Ladva u četvrtak, a prenosi agencija Frans pres.

Pariski indeks KAK 40 je oslabio u četvrtak po podne za 2,0 odsto na 4.301,42 poena, pogodjen 20-procentnim padom akcija automobilske kompanije Reno, koje je uslijedilo nakon što je policija sprovela raciju u pogonima Renoa u sklopu istrage oko manipulacija vrijednostima izduvnih gasova. Ipak, kasnije popodne, taj gubitak je iznosio tek 2,0 odsto.

I frankfurtski indeks DAX 30 se suočio sa sličnim padom vrijednosti, od 1,8 odsto na 9.781,41 poen, nakon što su najnoviji podaci pokazali da je najveća ekonomija eurozone ostvarila rast od 0,25 odsto u četvrtom kvartalu, posle rasta od 0,3 odsto iz trećeg kvartala 2015. godine.

Londonski indeks FTSE 100 je oslabio za 1,0 odsto na 5.900,69 poena, nakon što je centralna banka Engleske zadržala REPO kamatnu stopu na rekordno niskom nivou od 0,50 odsto.

“Izgleda da je ovo samo nastavak rasprodaje koja se prethodno dogodila u SAD i Aziji , i pokazatelj krhke i neizvjesne prirode tržišta u ovom trenutku”, izjavio je analitičar kompanije Oanda, Kreg Erlam.

Većina azijskih tržista je, takođe, registrovalo pad akcija, sljedeći Volstrit, jer je isparila nada u oporavak od nedavnog sunovrata deonica širom azijskog regiona. Japanski indeks Nikei je pao 2,7 odsto, sidnejski za 1,6 odsto, honkonški za 0,6 odsto, dok je jedino šangajski porastao za 2,0 odsto.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *