Oscilacije u cijenama nafte problem za crnogorsko tržište

Dodajte komentar

Nepredvidljivi berzanski trendovi i jake oscilacije u cijenama nafte mogu predstavljati problem crnogorskom tržištu, budući da je Crna Gora uvozno zavisna zemlja po pitanju naftinih derivata, ocijenio je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Crne Gore Boris Spalević.Od početka godine cijene nafte oslabile su za 20 odsto, prvenstveno zbog ponude na tržištu koja je veća od potražnje, ali i usporavanja kineske ekonomije. Tokom jučerašnjeg dana, cijene su neznatno porasle pa se barelom nafte na londonskom tržištu trgovalo po cijeni od 31,73 dolara, dok je na američkom tržištu barel vrijedio 31,32 dolara.

“U ovom trenutku jasno je uočiti da na tržištu nafte i naftnih derivata imamo jako velike oscilacije u berzanskim cijenama. Prošlu godinu možemo smatrati godinom u kojoj su se cijene nafte i naftnih derivata spustile na najniži nivo u poređenju sa prethodnim godinama, što je dovelo do značajnog smanjenja cijena”, rekao je Spalević.

Uprkos aktuelnoj situaciji, država se, kako je istakao, mora izboriti da kvalitet go riva i usluga koje se pruža ju ostanu na nivou zemalja Evropske unije. Unapređenjem kvaliteta baviće se i Udruženje, koje je u oktobru prošle godine osnovalo šest kompanija Kalamper, IK Real, Castellana, Dekar petrol, S&M petrol i Avio Petrol.

“Kao što se može primijetiti, u posljednje vrijeme kvalitet usluga na prodajnim mjestima se popravio, pa se pored usluga maloprodaje nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpama mogu dobiti i mnogi drugi prateći sadržaji i usluge. Za očekivati je da će trend osavremenjavanja objekata biti nastavljen”, smatra Spalević.

Brošura u pripremi

Prema Spalevićevim riječima, UNKCG će u prvom kvartalu ove godine raditi na implementaciji projekta sa lokalnim i državnim organima, odnosno sa svim akterima iz oblasti trgovine naftom i naftnim derivatima.

“Radićemo na pripremi poslovne brošure u kojoj će biti detaljno opisane procedure i redosljed koraka za dobijanje neophodnih licenci za proširenje ili otvaranje novih prodajnih lokacija. Planirano je da u prvom kvartalu prikupimo neophodne informacije, a da brošuru publikujemo u drugom kvartalu ove godine”, naveo je Spalević.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *