Kazne za Atlas Mont fond

Dodajte komentar

Komisija za hartije od vrijednosti do petka bi trebalo da zasjeda i izrekne prvu mjeru protiv društva za upravljanje (DZU) Atlas Mont koje upravlja istoimenim Zatvorenim investicionim fondom Atlas Mont, saznaju „Vijesti” nezvanično u KHOV-u.Od Atlas Monta će se, prema informacijama “Vijesti” tražiti najprije da otldoni nezakonitosti vezano za isplatu vlasnika oko 19,7 odsto akcija kojima je trebalo do kraja prošle godine da bude isplaćeno ukupno 3,4 miliona eura.

KHOV bi za otklanjanje nezakonitosti DZU Atlas Mont trebalo da odobri rok vjerovatno ne duži od 15 dana.

Nakon toga, ukoliko se ne otklone nezakonitosti, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, KHOV će moguće izreći i teže mjere prema DZU Atlas Mont koji rizikuje i gubitak licence za upravljanje ovim fondom.

Većinski vlasnik ovog društva (DZU Atlas Mont) je privatna firma Atlas Fin čiji je jedini vlasnik, predsjedavajući Atlas grupacije Duško Knežević.

Ukoliko KHOV na kraju primijeni krajnju mjeru i oduzme licencu, što su krajem prošle godine tražili manjinski akcionari ZIF Atlas Mont, kompanija u vlasništvu Kneževića i dalje će upravljati fondom sve do izbora novog DZU na skupštini akcionara.

KHOV od decembra kontroliše poslovanje Atlas Monta, a sada je tom društvu naložila da ih svakodnevno izvještava o preduzetim aktivnostima.

Tokom decembra, kada je bilo izvjesno da Kneževićeva firma neće ispuniti zakonsku obavezu, član Nadzornog odbora ZIF Atlas Mont Aleksandar Jovović, podnio je ostavku jer nije želio da učestvuju u, kako je istakao, “najavljenom nepoštovanju Zakona o investicionim fondovima” i da time preuzima na sebe odgovornost za eventualnu štetu po akcionare fonda, bilo one koji su podržali Program razvoja, bilo nesaglasne akcionare.

Nezadovoljni akcionari ZIF Atlas Mont, koji su čitavu godinu iščekivali isplatu vlasničkog uloga, koje na kraju nije bilo, ovih dana predaju tužbe Privrednom sudu, koje imaju za cilj prinudnu naplatu potraživanja.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *