Jedno pitanje koje bi trebalo da postavite na novom poslu

Dodajte komentar

Kada se pojavi taj famozni novi posao, zaposleni se fokusiraju na svoju ulogu, zvanje, poziciju i platu. Ali, postoji još jedna važna stvar a to je – kultura poslovanja. Vrijednosti organizacije, norme i prakse imaju ogroman uticaj na našu sreću i uspjeh.Ali, kako ćete znati kulturu kompanije za koju niste radili? Postavite pitanje: „Kako je ova organizacija drugačija od drugih?“. Odgovor bi trebalo da bude u formi priče. Pitajte ljude da vam ispričaju priču o nečemu što se desilo u njihovoj organizaciji ali ne bi moglo da se desi nigde drugo, piše NYTimes.

Nakon što je jedna studentkinja pričala sa ljudima iz različitih nivoa organizacije, uočila je da se dotiču sličnih tema. To je bio dobar znak: Postojao je određeni konsenzus o tome šta su vrijednosti kompanije. Ali kada je pričala sa drugim kompanijama, iste vrste priča su se pojavile u svakoj kompaniji sa kojom je pričala. Zašto?
Kako je jedna klasična studija (sa Stanforda) od prije 30 godina pokazala: Ljudi misle da se njihova poslovna kultura mnogo više razlikuje nego što to zaista jeste.

Kroz male i velike organizacije, privatne i javne, uočeno je da svaka tvrdi da je jedinstvenainstitucija koja nije nalik nijednoj drugoj. Paradoksalno, ista se priča pojavljuje i u drugim firmama„u virtuelno istoj formi, u širokom dijapazonu organizacija.“

Ovo svakako nije loša vijest. Evo koje četiri priče je studija identifikovala:

Priča 1: Da li je glavni šef „ipak samo ljudsko biće“
Zaplet je oko figure koja je autoritet, i koja se ponaša kao i svi ostali. Kao „jedan od nas“. „Taj“ šef je onaj koji pravi greške, koji se šali, koji brine o drugima, i nije zaljubljen u sebe.

Priča 2: Da li se „obična“ osoba može popeti do vrha?
Svi volimo one priče kako je običan radnik postao šef, ili kako je siromašna osoba dosegla zvijezde. Poslovna kultura u kojoj svako, bez obzira na isustvo, diplome i zvanje može da napreduje je najbolja poslovna kultura.

Priča 3: Da li ću biti otpušten/a?
Kako se menadžeri ponašaju kada dođe do kritičnih situacija? Da li brzo potežu za otkazima? Ako do otkaza dođe, da li otpušteni dobijaju otpremnine? Sve je ovo bitno…

Priča 4: Kako će šef reagovati na greške?
U mnogim organizacijama, zaposleni se otpuštaju zbog grešaka. Međutim, poznata je sjajna priča koja je kružila IBM-om. Naime, kada je zaposleni napravio grešku od 10 miliona dolara, otišao je do kancelarije direktora Toma Watsona, očekujući da će dobiti otkaz. „Da te otpustim?“ rekao je Watson. „Upravo sam potrošio 10 miliona edukujući te!

Šta spaja sve ove priče? Prvo je pravda, drugo je sigurnost, a treće kontrola – da li mogu da utičem na svoju sudbinu i da utičem na ovu organizaciju?

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *