Ima li mjesta za četvrtog operatera?

Dodajte komentar

Najave da je moguć dolazak četvtrog operatera na crnogorsko tržište, kako je najavio direktor Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost Zoran Sekulić, nijesu obradovale domaće operatere.

Iz Crnogorskog telekoma navode da iako su spremni za konkurenciju, smatraju da crnogorsko tržište nije dovoljno veliko da bi bez problema mogla da funkcionišu četiri operatera.– Crnogorski Telekom nema problem sa konkurencijom, jer korisnicima konstatno nudimo inovativne servise koji pružaju najveći operatori EU i šire. Smatramo da je crnogorsko tržište premalo za tako veliki broj operatora. Nema prostora za profitabilno funkcionisanje četiri operatora. Svjedoci smo da se na drugim tržišta u EU i regionu dešava sasvim suprotno, to jest konsolidacija tržišta. Imamo nedavni primjer spajanja dva operatora u Makedoniji i to na populaciju koja je više nego tri puta veća od Crne Gore, saopštili su iz Telekoma.

Oni su naveli da je u prvih deveg mjeseci 2015. godine zabilježen pad prihoda od pet odsto u odnosu na uporedni period 2014. godine.

– Do toga je došlo najvećim dijelom zbog regulatornog pritiska, ali i dolaskom novih globalnih trendova u telekomunikacijama. Želimo da naglasimo da smo u isto vrijeme uspjeli čak i da povećamo obim investicija, pa smo u različite projekte, kao što su migracija na IP tehnologiju u fiksnoj mreži, dodatno širenje ZG i 4G mreže, optički pristup i uvođenje hibridnog pristupa, novi sistem za rad sa korisnicima, uložili dodatna sredstva saopštili su oni.

Iz Telenora su istakli da je shodno njihovom iskustvu sa 13 tržišta u Evropi i Aziji potvrđeno da konkurencija doprinosi boljem kvalitetu proizvoda i servisa, ali ne smatraju da je crnogorsko tržište dovoljno veliko za još jednog operatora.

– Na crnogorskom telekomunikacionom tržištu, koje već bilježi pad ekonomskog potencijala, teško da ima prostora za još jednog operatora. Tome u prilog je i činjenica da je i u evropskim zemljama, sa mnogo većim brojem stanovnika, prosječan broj operatera jednak kao u Crnoj Gori, gdje tri operatora pružaju usluge za 620 hiljada stanovnika. Na primjer, u Njemačkoj koja ima preko 80 miliona stanovnika telekomunikacione usluge pružaju tri operatera.

Iz kompanije M:tel su naveli da su oni spremni za konkurenciju i da drže stabilan tržišni udio.

– Moramo istaći da na mnogo većim tržištima dolazi do konsolidacije i smanjenja operatora na tri. Prava bitka za prihode i profite sada se seli na segment servisa i aplikacija, a ne u domen klasičnih operatora. Vajber i fejsbuk su takođe jedna vrsta operatora jer se preko njihovih aplikacija vrši komunikacija. Generalno će u svijetu biti trend smanjenja klasičnih infrastrukturnih operatora, a povećanje servisnih operatora, saopštili su iz M:tela. B.MA.

M:tel imao veći prihod i profit

Iz M:tela su saopštili da su ove godine ušli snažno u razvoj fiksne telefonije i interneta zbog čega nijesu zabilježili pad prihoda.

Investirali smo oko 27 miliona eura, od čega su naši vlasnici investirali 10 miliona eura. Zahvaljujući ulasku u fiksnu i povećanju market šare u post pejd segmentu u mobilnoj uspjeli smo da zabilježimo rast, kako u prihodu, tako i u profitu naveli su iz te kompanije.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *