U projekat Luštica Bay ove godine ulažu 46 miliona eura

Dodajte komentar

U projekat Luštica Bay do sada je uloženo 75 miliona eura. Ove godine planirali smo ulaganja od 46 miliona eura. Očekuje se izgradnja novih 16 zgrada sa ukupno 89 stambenih jedinica, kazao je u intervjuu za Pobjedu generalni direktor kompanije Luštica development Tivat Daren Gibson. Protekla godina je bila, dodaje on, veoma uspješna za kompaniju Luštica development.

“Protekla godina bila je vrlo uspješna. Izgrađeni su prvi rezidencijalni objekti i prve stambene jedinice predate na korišćenje vlasnicima čime je Luštica Bay postala nova zajednica na Jadranu. Dobili smo i povratne informacije o iskustvu naših klijenata koji žive u tim objektima da su dobili najbolju moguću modernu interpretaciju tradicionalnog crnogorskog grada koja je nastala kao rezultat naših napora da dizajnom, projektovanjem i izgradnjom stvorimo održivu i eko frendli zajednicu”, rekao je on.

Luštica development pokazuje veliku posvećenost ekološkoj gradnji, trajnosti, uštedama energije, vode i materijala, kvalitetu unutrašnjeg vazduhaidobrogdizajna lokacije.

“Do sada smo u projekat investirali 75 miliona eura. Očekujemo da investicija u ovoj godini bude oko 46 miliona eura. Kada su u pitanju planirane građevinske aktivnosti u narednih 12 mjeseci, nastavljamo sa programom gradnje rezidencijalnih objekata. Očekujemo izgradnju novih 16 zgrada sa ukupno 89 stambenih jedinica. Nedavno smo počeli sa radovima na osam zgrada, dok bi već u martu trebalo da počne izgradnja još osam novih rezidencijalnih objekata. Planirano je da sredinom ove godine počnemo izgradnju prvih luksuznih vila koje su predviđene projektom. Inicijalni pripremni radovi na vilama će biti preduzeti u prvim mjesecima ove godine. Izgradnja marine sa 176 vezova odvija se po planu. Već početkom sljedeće godine ćemo moći da kažemo da je poslije više od deset godina u Crnoj Gori izgrađena nova marina. Nakon toga slijedi njeno opremanje kako bi u idućoj godini bila spremna za prihvat prvih brodova. Planira se i početak radova na izgradnji prvog hotela u kompleksu. Ova godina je stoga veoma važna za razvoj našeg projekta”, kaže Gibson.

Kako je dodao, završeni objekti su opremljeni neophodnom infrastrukturom.

“Master plan obuhvata izgradnju potpuno integrisane destinacije sa svim neophodnim sadržajima i uslugama koja bi bila samostalno odmaralište slično rezidencijalnoj zajednici ili gradu koje će nuditi mogućnost i kratkotrajnog i stalnog prebivališta. Naš sporazum sa Vladom Crne Gore predviđa da Vlada obezbjeđuje glavne zalihe vode i struje do granice našeg projekta, a takođe i glavne puteve. Luštica development je onda, o svom trošku, odgovorna za izgradnju infrastrukture u okviru Luštice Bay, uključujući puteve, vodu, struju i komunikacione mreže. Mi ćemo izgraditi i sopstveni sistem za tretman otpadnih voda”, rekao je Gibson.

On očekuje da će Vlada ispoštovati obaveze u pogledu energetskog napajanja Luštice. Govori i o biznis barijerama.

“Iako govorim iz ugla svog sektora, siguran sam da su neki od ovih faktora primjenjivi i na druge oblasti privrede. Evidentno je da je tokom posljednjih nekoliko godina Crna Gora pokazala snažnu posvećenost uspostavljanju moderne tržišne ekonomije. Značajne reforme su pokrenute, posebno u vezi sa integracijama u EU, sa ciljem da stvore povoljno poslovno okruženje. Ocijenio bih da se poslovno okruženje sigurno poboljšava, ali dalji razvoj je i dalje potreban i vjrujem da je to zajedničko mišljenje kako stranih investitora tako i brojnih uglednih međunarodnih institucija uključujući Svjetski ekonomski forum. Među ključnim oblastima za razvoj su tekući napori da se sprovede vladavina zakona, obezbjeđivanje uslova za veću transparentnost i konzistentnost u implementaciji što obezbjeđuje veću sigurnost za biznis. Konačno, napredak mora da bude ostvaren u oblasti infrastrukture. Iz ugla mog sektora, od kritične važnosti za turističku industriju je napredak u transportnim uslugama i infrastrukturi, posebno u pogledu puteva i aerodroma”, rekao je Gibson.

Do sada su završili i predali vlasnicima 70 apartmana.

“Prodate su ukupno 154 stambene jedinice, uključujući vile i apartmane. Naši klijenti dolaze čak iz 21 države. Nevjerovatno smo ponosni na tu činjenicu i vjerujemo da će naša multikulturna raznolikost biti jedan od značajnih prednosti ovog projekta u budućnosti. Pošto smo mi švajcarsko-egipatska kompanija, normalno je da su prvi kupci iz Švajcarske i Egipta. Imamo 15 do 20 odsto državljana iz te dvije države. Međutim, prirodno tržište za Crnu Goru su Rusija i Srbija kao i susjedne države tako da najveći procenat klijenata dolazi iz tih zemalja. Tu su i drugi klijenti, i to iz Velike Britanije, Francuske, SAD, Lebanona, Konga, Austrije, Hong Konga i drugih država”, objasnio je Gibson.

Pored zaposlenih u kompaniji Luštica development, na razvoju projekta Luštica Bay angažovani su i brojni podizvođači tako da bi ukupna radna snaga trebalo da prelazi brojku od 300.

“Očekujemo da će se taj broj povećati tokom sljedeće godine, kao i svake naredne imajući u vidu daje projekat planiran da ponudi sedam hotela, dvije marine sa 226 vezova, profesionalni golf teren sa 18 rupa sa potpisom Gerija Plejera, više od 1.000 stambenih jedinica, 500 vila i gradskih kuća, Thalasso centar, trgovačke sadržaje, školu, gradske centre i infrastrukturu”, rekao je Gibson.

To je, kako je dodao, čitav novi grad koji će se prostirati na oko sedam miliona kvadratnih metara. Njegova gradnja trajaće oko 20 godina i zahtijevaće brojnu radnu snagu ne samo na izgradnji već i na opsluživanju novog grada, odnosno njegovih stanovnika.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *