Evropa i SAD odolijevaju krahu azijskih berzi

Berzanska tržišta u Evropi i SAD suprotstavila su se novom padu akcija širom Azije. Šangajski indeks izgubio je više od pet odsto vrijednosti zbog nastavka zabrinutosti u pogledu ekonomskog usporavanja Kine.

U Evropi, londonski indeks FTSE 100 je oko 15 časova po Griniču porastao 0,13 odsto u odnosu na vrijednost sa prošlonedjeljnog zatvaranja, frankfurtski DAX 30 je skočio za 0,93 odsto, a pariski KAK 40 za 0,74 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Na valutnim berzama, euro je oslabio na 1,0898 dolara sa ranijih 1,0922 dolara, dok je dolar ojačao na 117,62 jena sa 117,26 jena.

Akcije na Volstritu su, po otvaranju trgovanja, registrovale blagi skok vrijednosti, oporavljajući se tako od gubitaka sa prošlonedjeljnog zatvaranja berze. Naime, Dau DŽons je porastao za 0,08 odsto, a tehnološki Nasdak za 0,04 odsto.

Zvanični podaci iz Kine su pokazali da je inflacija u toj zemlji blago porasla u decembru na godišnjem nivou, ali da je i dalje znatno ispod ciljane inflacije vlade u Pekingu. Istovremeno, proizvođačke cijene su u decembru pale 46. uzastopni mjesec zaredom.

Takvi podaci su, kako ocjenjuje Frans pres, najnoviji dokaz kontinuirane slabosti u Kini, za koju se prognozira da je u 2015. godini ostvarila najsporiju stopu privrednog rasta u posljednjih četvrt vijeka.

Kada je riječ o azijskim berzama, šangajski indeks je na zatvaranju trgovanja oslabio za 5,3 odsto, honkonški je pao za 2,8 odsto, sidnejski i seulski za 1,2 odsto, a singapurski za 2,0 odsto, navodi francuska agencija.

Capital.ba

Check Also

Zapadni Balkan: Najviše penzije u Hrvatskoj i Crnoj Gori, najniže u BiH i Srbiji

Mnogi penzioneri u zemljama regije Zapadnog Balkana spadaju u dio populacije koja živi u dosta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *