Bankari upozoravaju: Prodajte sve, ovo je ozbiljno

Rojal bank of Skotland savetuje svojim klijentima da se pripreme za “kataklizmične godine”. Prema analizi te banke, glavne berze mogle bi da potonu za petinu, a cijena nafte može pasti na čak 16 dolara za barel.

“Prodajte sve sem kvalitetnih obveznica. Riječ je o povratku kapitala, a ne vraćanju na kapital. U prepunoj sali, izlazna vrata su uvjek mala”, rekao je tim banke koji se bavi kreditnim rizicima. Analitičari RBS banke upozoravaju da se tržišta ponašaju isto kao pred krizu 2008. godine.

“Kina je pokrenula veliku lavinu svojim korekcijama. Imaju vrlo visok nivo duga (gledano za BDP) s ozbirom da su tržite u razvoju. Gomilaju dug nevjerovatnom brzinom. Akcije i krediti postali su vrlo opasni, a mi smo u posljednje dvije godine tek počeli da se oporavljamo”, kaže Endru Roberts, glavni analitičar banke.

Roberts kaže da se svjetska trgovina i obim kredita smanjuju, što je “loš koktel za korporativne bilanse i zarade po akcijama. Kako ističe, to je posebno loše, s obzirom da je globalni dug dostigao rekordne nivoe.

On predviđa da će evropske i akcije na Volstritu pasti 10 do 20 odsto ove godine. Londonski indeksi, kaže, potonuće još niže.

“Londonsko tržište je veoma osjetljivo na negativne šokove. Svi koji ulažu u naftne i rudarske kompanije i misle da je dobit od njih zagarantovana, otkriće da to uopšte nije tako sigurno ulaganje”, rekao je Roberts.

Nafta će pasti na oko 26 dolara po barelu, da bi u nekom trenutku dostigla nivo od 16 dolara. Naše prognoze su da se to neće desiti ove godine, ali nije ni tako daleko. Cijena nafte će padati sa padom globalne tražnje i neće imati gdje da se skladište zalihe.

RBS u svojoj analizi navodi da je “paralizovana Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) nesposobna da reaguje na usporavanje rasta privrede u Aziji, trenutno ključnoj regionu za globalnu potražnju za naftom”.

Robertsov tim je dodao i da rizici koji su do sada pogađali tžišta, pojačaće se u 2016.

B92

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.