Vektra Jakić i Milkraft povukli tri miliona dolara

Dodajte komentar

Kompanija “Vektra Jakić” povukla je iznos od tri miliona američkih dolara iz razvojnog fonda Abu Dabija, dok će firma Milkraft to učiniti u narednih nekoliko dana, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

“Preostale dvije kompanije, Mesopromet, i ‘Goranović’ će to učiniti kada obezbijede adekvatan kolateral. Nakon obavljene procjene kolaterala, Ministarstvo će odobriti puštanje tih kreditnih sredstava”, rekao je Ivanović na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je kazao da je kompanija “Vektra Jakić” dala kolateral koji nije opterećen nikakvim hipotekama od bilo koje banke.

“Da je to tako, ne bismo dali kredit toj kompaniji”, poručio je Ivanović.

Ivanović i predstavnici četiri crnogorske kompanije potpisali su 21. decembra prve ugovore o dugoročnom kreditiranju razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede iz razvojnog fonda Abu Dabija vrijednom 50 miliona dolara.

Ivanović je ugovore potpisao sa vlasnicima kompanija Milkraft, Mesopromet, “Goranović” i Vektra Jakić, Draganom Burićem, Hilmijom Francom, Đorđijem Goranovićem i Draganom Brkovićem.

Ivanović je kazao da su 50 miliona dolara iz ugla Crne Gore veliki novac, dok iz ugla Abu Dabi fonda predstavljaju veoma mali iznos kreditnih sredstava.

Od 50 miliona dolara u ovom momentu na posebnom računu nalazi se 15 miliona dolara.

“Da ne bi došli u situaciju da imamo potpisane ugovore, a nemamo dovoljno sredstava na računu. Iz tog razloga smo povukli prvu tranšu, jer smo cijenili da već postoji dovoljan obim interesovanja u Crnoj Gori da se 15 miliona dolara bez ikakvih poteškoća mogu plasirati”, kazao je Ivanović.

On je rekao da je kompanija “Vektra Jakić” povukla tri miliona dolara za izgradnju peletare.

“Prilično sam ubijeđen da ćemo već krajem januara ili sredinom februara biti u mogućnosti da zajedno pogledamo u što je utrošen taj novac i kako izgleda proizvodnja u toj kompaniji”, naveo je Ivanović.

On je kazao da se kompanija Milkraft nalazi u fazi povlačenja tri miliona dolara.

“Razlog zbog čega su malo usporili je bila građevinska dozvola. Nakon što je ona obezbijeđena odobrena su sredstava”, saopštio je Ivanović.

Sredstava se, kako je objasnio, nalaze na posebnom računu koji nosi naziv ADMAS (Abu Dabi to Montenegro Agricultural Support) račun.

“Preko tog računa se obavlja puštanje sredstava i na taj račun će se takođe vraćati kopletan iznos sredstsva. Ako dođe do bilo kakvog zastoja nećemo imati milosti kada je u pitanju naplata kolaterala baš zbog toga što za ova sredstava garantuje država”, rekao je Ivanović.

On je podsjetio da je ugovor koji je potpisan sa Abu Dabi razvojnim fondom u iznosu od 50 miliona dolara potpisan nakon dvije godine zahtjevnih razgovora i pregovora.

“Iznos od 50 miliona dolara povlači se sve dotle dok postoji interesovanje crnogorskih poljoprivrednika. Mi ne moramo povući sav iznos, a možemo povući maksimalno 50 miliona dolara”, kazao je Ivanović.

Kojom dinamikom će se povlačiti sredstva to, kako je rekao, zavisi od toga kojom dinamikom poljoprivredni proizvođači koje interesuje taj kreditni aranžman dostave kvalitetnu dokumentaciju.

“Vlada je dala garanciju za iznos od 50 miliona dolara i isto tako Vlada traži garanciju od poljoprivrednih proizvođača koji koriste ta sredstva. Dakle ne može neko dobiti tri miliona dolara tako da Vlada garantuje tri miliona dolara, a on ne garantuje ništa”, poručio je Ivanović.

On je rekao da za sredstva iz Abu Dabi fonda mogu aplicirati svi oni poljoprivredni proizvođači koji taj novac neće koristiti za vraćanje prethodnih dugova ili rješavanje pitanja likvidnosti, već za nove investicije.

“Sredstva se otpuštaju onda kada se obezbijedi kolateral. Možemo potpisivati stotine ugovora, ali će sredstva biti otpuštena onog trena kada Ministarstvo ispred Vlade ima adekvatan kolateral”, dodao je Ivanović.

On je kazao da dinamika povlačenja sredstava neće biti prepreka za kvalitetne projekte.

“Neko ko uzima tri miliona dolara treba da vrati tri miliona i kamatu, zatim da za svoje zapsoelne koje će angažovati po osnovu tog projekta plati poreze i doprinose u iznosu od oko tri miliona i da zaradi”, saopštio je Ivanović.

On je zaključio da bez investicija u poljoprivredi nema napretka.

Minimalni iznos kreditnih sredstva iznosi milion dolara, a maksimalni tri miliona dolara.

Kamatna stopa na godišnjem nivou je 2,5 odsto, rok vraćanja kredita je 17 godina, a grejs period četiri godine.

Ministarstvo je krajem avgusta prošle godine, u saradnji sa Razvojnim fondom Abu Dabija i crnogorskim Investiciono razvojnim fondom IRF, objavilo javni poziv za kreditiranje razvojnih projekata u poljoprivredi, vrijedan 50 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *