Težak pad ruske berze, sunovrat rublje

Dodajte komentar

Moskovska berza je pala za više od 4 odsto, budući da je ruska ekonomija zavisna o energentima, poljuljana niskim cijenama nafte i turbulencijama u Aziji.

Dolarski denominovan indeks Moskovske berze RTS pao je jutros 4,16 odsto, a ruska rublja se sunovratila na nivo od 76 rubalja za jedan dolar i na više od 83 rublje za euro, prvi put od pada vrijednosti te valute u decembru 2014, prenosi agencija AFP.

Ruska privreda i valuta su na mukama još od 2014. godine zbog pada cijena nafte i zapadnih sankcija prema Moskvi zbog ukrajinske krize.

Jutrošnji nastavak srozavanja cijena nafte tipa “brent” na nivo ispod 33 dolara za barel i stahovanja zbog stanja kineske privrede odrazili su se na rusko tržište i valutu kada je danas ponovo počelo trgovanje nakon pauze zbog pravoslavnog Božića prošle nedjelje.

Ruski analitičari su upozorili da bi dalje klizanje cijena nafte naniže moglo da donese dodatne probleme ruskoj privredi, iako su zvaničnici najavili kraj recesije.

“Ako cijene nafte budu i dalje padale, rublja bi mogla da nastavi da se prilagođava”,ocijenili su analitičari iz kompanije “VTB kapital”.

Svjetska banka procjenjuje da privredni pad Rusije za celu 2015. godinu iznosi 4,3 odsto, s obzirom na nisku cijenu nafte, i da će zemlja vjerovatno ostati u recesiji i tokom ove godine.

Predsjednik Vladimir Putin je međutim uvjeren da Rusija može da prebrodi nepovoljna kretanja, uprkos volatilnosti cijena nafte, navodi francuska agencija.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *