Sprema se rat Facebooka i Googlea?

Dodajte komentar

Sukob dva internet diva prisutan je već neko vrijeme, a pojačan je Facebookovim eksperimentima poput automatskog instaliranja aplikacija koje su napravili, što je neke Googleove korisnike razljutilo dovoljno da zaprijete okretanjem leđa kompaniji iz Mauntin Vjua.

S druge strane, Facebook bi se mogao u nekom trenutku sam povući iz Playa, zabrinut kako bi Google mogao da počne da mu naplaćuje usluge poput slanja obavještenja.

Ukoliko bi se odlučio na taj potez, najveća prepreka bila bi nadogradnja postojeće aplikacije na nova izdanja. Facebook je navodno u neimenovanoj maloj zemlji testirao rješenje kojim je od korisnika tražio preuzimanje aplikacije iz izvora mimo Playa. Rezultat je, kažu, bio pozitivan, iako ne i fantastičan.

Jedna od rezervnih varijanti je trgovina aplikacijama Oculus VR, koja bi ponudila pristup dijelu Samsungovih uređaja. Druga mogućnost je direktan dogovor s proizvođačima mobilnih telefona o predinstaliranju Facebookove aplikacije.

Uz to, navodno razmišljaju i o ponudi servisa koje razvijaju – poput obavještenja i plaćanja – na aplikacijama na Androidima koje ne uključuju Play i druge Googleove usluge. Takvi telefoni su obično u prodaji u Kini, Rusiji i drugim tržištima na kojima Google nije tako dobrodošao. Ta je mogućnost manje vjerovatna, kao i ona da će razvijati sopstvenu trgovinu aplikacijama.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *