Nikola Tesla je prije 90 godina najavio pametne telefone

Dodajte komentar

Nikola Tesla jedan je od najvećih umova koji su ikad hodali kuglom zemaljskom, ali svejedno oduševljava koliko je bio ispred svog vremena. Na primjer, Twenty-First Century Books došao je u posjed njegova intervjua iz 1926. godine za magazin Colliers u kojem predviđa izum pametnih telefona, ali i ravnopravnost polova, piše Večernji list.

– Kad se bežična tehnologija stabilizuje i proširi po cijelom svijetu, bićemo dio jednog velikog kolektiva koji će djelovati poput našeg mozga. Cijeli taj kolektiv djelovaće ritmično i istovremeno, srušiće postojeće prepreke i bićemo u mogućnosti da komuniciramo bez obzira na udaljenost. I ne samo to, zahvaljujući televiziji i telefonima, vidjećemo i čuti jedni druge jednako savršeno kao i da razgovaramo lice u lice – govorio je u zanosu Tesla, a nije se zaustavio:

– Uređaji pomoću kojih ćemo sve to moći staće nam u džep i moći će da se uporedi s današnjim telefonima. Njima ćemo moći vidjeti inauguracije predsjednika, sportske događaje, prirodne katastrofe i ratna događanja.

Poznato je da se Tesla poprilično zalagao za bežičnu tehnologiju i mnogo radio na tome, no imao je previše otpora od strane naučne zajednice, koja jednstavno nije mogla vidjeti što i on vidi. Danas to znamo, ali moralo je proći skoro stotinu godina da bismo došli do tog nivoa.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *