Hipootekarna banka: Stambeni krediti bez polise i procjene

Dodajte komentar

Hipotekarna banka je klijentima koji žele da riješe stambeno pitanje ponudila kredite do 15 godina, bez obavezne polise osiguranja i procjene uz fiksnu kamatu od 7,49 odsto, kazao je za “Vijesti”  direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom Nikola Špadijer.

Na pitanje “Vijesti” hoće li učestvovati u  Vladinom projektu “ Hiljadu plus stanova” Špadijer je odgovorio da nemaju iste mogućnosti za kreiranje tog proizvoda kao ostale  banke koje su dio neke međunarodne bankarske grupe.

“Zato nijesmo učestvovali u tom projektu prethodni put, a za novi još nijesmo donijeli odluku. I pored toga, potrudili smo se da  u ovom segmentu zadovoljimo naše najbolje klijente omogućivši im kredite do 15 godina bez obavezne polise osiguranja i procjene  uz fiksnu godišnju kamatu od 7,49 odsto. Zahvaljujući saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, potrudićemo se da u  ovoj  godini ponudimo još povoljnije uslove za  tu vrstu kredita”, rekao je Špadijer.

On je najavio i set novih povoljnosti u ovoj godini koje se odnose na gotovinske kredite, nove kartice i nove  24/7 zone sa naprednim funkcionalnostima za samouslužno bankarstvo.

Špadijer je kazao da će relaksirati kriterijume za izdavanje premijum kartice koja je zajednički projekat sa Telekomom.

“Biće dovoljno da klijent koristi makar jedan od servisa  Telekoma da bi stekao pravo na karticu. Nakon toga,  može aplicirati u banci za odobravanje posebnog limita za kupovinu na rate putem premijum kartice”, objasnio je Špadijer.

On je dodao da će nastaviti  kontinuirano investiranje u napredne tehnologije i  da su im ciljna grupa  mladi i obrazovani ljudi kojima su prednosti koje pruža tehnologija prihvatljive.

“Imajući u vidu trend pada kamatnih stopa na depozite, koji će se  nastaviti ove godine, smatram da će biti sve atraktivniji zaokret ka investicionom bankarstvu. Klijentima već savjetujemo  drugačiji vid štednje koji omogućava veći prinos od standardnog oročenja. Za primjer bih naveo investiranje u državne obveznice. To je trenutno najsigurniji oblik štednje koji može da osigura prinos    iznad pet odsto ako se klijent odluči na ročnost iznad  tri godine uz godišnju isplatu kamate. Poređenja radi, kamate na oročenu štednju na isti period kreću se između  dva i tri odsto”, kazao je Špadijer, dodajući da  je banka osposobljena da u ime klijenata obavlja tu vrstu poslova.

Dobit  u 2015. biće iznad tri miliona

Hipotekarna banka je prošlu godinu, prema riječima Špadijera, završila sa dobitkom većim od tri miliona eura što je više od 20 odsto bolji rezultat u odnosu na uporedni godišnji period.

“Bilansna suma  banke 2005. godine iznosila je 18 miliona, danas je ona iznad  400 miliona. Tada smo imali  osam miliona depozita, danas imamo 326 miliona. Sa 0,8 odsto  tržišnog učešća porasli smo na iznad   11 odsto”, naveo je Špadijer.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *