Guverner Švajcarske narodne banke: Franak će biti stabilan ili će slabiti

Dodajte komentar

Švajcarski franak će ove godine biti stabilan ili će slabiti, prognozira u intervjuu za švajcarske medije guverner Švajcarske narodne banke (SNB) Thomas Jordan.

Prije skoro tačno godinu dana SNB je izazvao šok na finansijskim tržištima ukidanjem minimalnog kursa franka prema euru od 1,20 franaka za euro koje su branili više od tri godine. Cilj zabrane je bila zaštita izvozno orijentisane ekonomije od tereta pretjerano jake domaće valute. Nakon tog poteza franak je ojačao čak 30 posto prema euru da bi se u drugoj polovini prošle godine stabilizovao na 1,08 franaka za euro.

Jak franak uzeo je danak poslovanju mnogih švajcarskih kompanija, dok je ekonomija stagnirala u trećem tromjesečju.

„Očekujemo da će franak ostati na (sadašnjem) nivou ili da će blago oslabiti“, odgovorio je švajcarski guverner u subotnjem razgovoru za švajcarski radio SRF na pitanje o očekivanjima za švajcarsku ekonomiju u 2016.

„Ako franak bude značajno oslabio, to će biti jako dobro za ekonomiju, izvoz će biti puno bolji a ubrzaće se i rast. Ako bude ojačao, dogodiće se suprotno“, rekao je Jordan.

SNB je u decembru uveo negativne kamatne stope a guverner je u petak branio taj potez u odvojenom intervjuu za švajcarsku televiziju.

U subotnjem radijskom intervjuu to je ovako protumačio: „Uveli smo negativne kamatne stope i spremni smo da intervenišemo na deviznom tržištu. Obije mjere bi trebale da ublaže pritisak na franak i pomoći mu da s vremenom dodatno oslabi“.

Na pitanje u kojoj mjeri će SNB intervenisati, Jordan je odgovorio: „Nakon ukidanja minimalnog kursa svjedočili smo vrlo snažnom jačanju (franka). U međuvremenu je oslabio“.

On je rekao i da švajcarska centralna banka nije implicitno utvrdila novi minimalni kurs. „Ne pratimo samo euro već stanje s valutama globalno“, naglasio je.

Jordan kaže da je švajcarski franak pretjerano jak, posebno u odnosu na euro, ali je dodao da bi očuvanje minimalnog kursa donijelo više štete nego koristi.

„Čvrsto smo uvjereni da bi bez te odluke posljedice bile još gore. Propustili bismo trenutak u kojem smo još nekako mogli da na razuman način ukinemo minimalni kurs“, objasnio je.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *