EBRD postao suvlasnik Zagrebačke berze

Dodajte komentar
z0207oa5

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je udio od 5,2% Zagrebačke berze putem dokapitalizacije. Pružajući podršku spajanju Zagrebačke i Ljubljanske berze, EBRD će nastojati da poveća vrijednost oba društva radom na poboljšanju standarda korporativnog upravljanja, te kao partner koji zajedno s ostalim dioničarima želi unaprijediti regulatorni okvir i uslove uvrštenja vrijednosnih papira, saopštila je Zagrebačka berza.

Očekuje se da ce ulagači i izdavači imati koristi od jedinstvenog pristupa tim tržištima kapitala i očekivane povećane likvidnosti, što će ujedno biti pospješeno uvođenjem novog sistema trgovanja“Xetra-e“, kaže se u saopštenju.

Podsticanje razvoja lokalnih tržišta kapitala jedan je od ključnih načina kojim EBRD podržava stvaranje uslova za održivi rast ekonomije. U sklopu Inicijative razvoja lokalnih valuta i lokalnih tržišta kapitala, banka je započela nekoliko projekata od kojih su posljednji stvaranje SEE Link-a kao veze između bugarske, hrvatske i makedonske berze, te pripreme za uspostavljanje regionalne centralne ugovorne strane.

“Ovo je važna investicija za Hrvatsku i Sloveniju, te smo ponosni na našu ulogu u modernizaciji i harmonizaciji infrastrukture tržišta kapitala. Već smo ranije podržali Zagrebačku berzu osnivanjem Akademije Zagrebačke berze koju je do danas pohađalo preko 4.000 polaznika. Zadovoljni smo dosadašnjim napretkom berze i ostvarenjem učinkovitosti poslovanja, te se radujemo zajedničkom radu”, kazala je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Izvor: Poslovni puls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *