I uz rast plate, šef Applea i dalje najmanje plaćen

Dodajte komentar

Godišnja zarada izvršnog direktora Applea , Tima Cooka, u 2015. godini porasla je 11,5 odsto, ali je i dalje najlošije plaćeni član Uprave te kompanije.

Tehnološki gigant je prijavio da je Cook u godini u kojoj je Apple bilježio rast prodaje od 28 odsto i dobiti za 35 odsto zaradio ukupno 10, 3 miliona dolara. Istovremeno, lani je Apple zabilježio i prvi pad vrijednosti akcija od 2008. godine.

Cooku je osnovna plata prošle godine porasla na oko 14,4 odsto na dva miliona dolara dok su nekapitalni bonusi narasli 19 odsto na osam miliona dolara pokazao je izvještaj. Od kraja septembra Kuk ima opciona prava na 3,1 milion Appleovih akcija što podrazumijeva i potencijalnu zaradu veću od 310 miliona dolara. Sticanje kontrole nad ovim akcijama očekuje se između avgusta 2016. i avgusta 2021. godine.

No, Tim Cook je zapravo najslabije plaćeni Appleov rukovodilac. Godišnja zarada finansijskog direktora Luca Maestrija je prošle godine narasla 81 odsto na 25, 3 miliona dolara. Angela Ahrendts, viša predsjednica za maloprodaju i online trgovinu, najbolje je plaćena – njena je ukupna zarada iznosila 25, 8 miliona dolara . Uprkos rastu dobiti u 2015. godini, analitičari Thompson Rojtersa za 2016. predviđaju rast od svega četiri odsto.

„Pitanje je hoće li uopšte biti rasta“, kaže BTIG-ov analitičar, Valter Piecik.

Vrijednost Appleove akcije u srijedu je prvi put u pet mjeseci pala ispod 100 dolara. Cijena akcije spustila se sve do 99,87 $, ali se završetkom trgovanja zaustavila na 100,70 $ što je gotovo dva odsto niže nego dan ranije. Appleova hartija posljednji je put kraj trgovanja dočekala ispod 100 dolara 20. oktobara 2014. godine. U posljednjih šest mjeseci akcija je ukupno oslabila 19 odsto.

Izvor: Capital

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *