Advent želi da smanji cijenu za Hipo banke

Američki fond Advent želi da smanji cijenu za balkansku mrežu Hipo Alpe Adria banaka, koje je formalno preuzeo u julu od od Heta Asset Resolutiona, zbog njihove izloženosti kreditima u švajcarskim francima, saopšteno je juče iz Hete.

Prema sporazumu o preuzimanju koji je kompletiran prošle godine, Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pristali su da plate do 200 miliona eura za mrežu Hipo banaka na Balkanu, u zavisnosti od zarade u 2014. i 2015. Austrija je saopštila da je 50 miliona eura već isplaćeno.

“Advent je zvanično obavijestio Hetu o predmetu prisilne konverzije kredita u francima u jugoistočnoj Evropi i, takođe, već potvrdio zahtjeve u odnosu na nastalu i očekivanu štetu u Crnoj Gori i Hrvatskoj”, kazali su iz Hete, prenosi Rojters. Iz Hete ni jesu željeli da saopšte iznos spornih kredita.

Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure crnogorski parlament usvojio je u avgustu prošle godine, a hrvatski u septembru. Crnogorskim Zakonom je predviđeno da banka nakon konverzije kredita u eure obavi novi obračun s uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou.

Vijesti

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

2 KOMENTARI

  1. cijena nesposobnih direktora se samo povecava i steti i banci, i grupi, i drzavi…

  2. Od kada im dodje taj Advent, kao da im je ‘grom udario’ i u Hypo banku u CG.
    Zatvaraju filijale, sele uskoro i centralu (ko zna dje) , otpustice 30 i kusur ljudi, nece da primijene Zakon o konverziji na sve klijente.
    A vrhunac gluposti, stavljali su nezakonite anekse u pojedine ugovore, jer im je upravo Advent tako naredi u jednoj fazi konverzije, a posle brojnih zalbi im je Centralna nalozila da sve to sto su zabrljali izbrisu i naprave zakonite anekse. A za anekse su oba izvrsna direktora znala da su nezakoniti, ali nijesu smeli pisnut pred Adventovim advokatima i novim vlasnicma i sefovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.