Haos na berzama u Kini trese cijeli svijet

Dodajte komentar

Trgovanje na kineskim tržištima kapitala ponovo je obustavljeno, drugi put ove nedjelje, nakon što su akcije pale više od sedam odsto.

Pravilo “automatski osigurač”, uveden da zaustavi netsbilnost, povučen je u prvih 30 minuta trgovanja, čime je današnji trgovački dan u Kini najniži ikada.

Investitori su nervozni nakon što je centralna banka preduzela mjere kako bi oslabila nacionalnu valutu juan.

To ukazuje da Peking želi da poveća izvoz, jer bi kineska privreda mogla da uspori i više od očekivanog.

Indeks CSI 300, zbog čijeg pada je trgovanje i obustavljeno, strmoglavio se 7,2 odsto. Indeks obuhvata “blu čip” akcije iz Šangaja i Šenžena. Trgovanje tim indeksom je obustavljeno odmah nakon 15 minuta pošto je pao za 5 procenata.

Šangajski kompozitni indeks takođe je pao 7,3 odsto, dok je Šenžen kompozitni indeks izgubio čak 8,3 odsto prije nego je trgovanje potpuno obustavljeno.

To je bio najkraći trgovački dan u 25-godišnjoj istoriji kineskih berzi.

Kineske vlasti su prvi put zatvorile berze koristeći mehanizam takozvanog “automatskog osigurača” u ponedjeljak, nakon što su akcije potonule sedam odsto.

Pad je zahvatio i druge azijske berze. Japanski Nikei završio je u padu za 2,3 odsto , dok je australijski S&P/ASX indeks izgubio 2,2 procenta.

Južnokorejski Kospi završio je dan u minusu od 1,1 odsto zbog geopolitičkih tenzija nakon što je Sjeverna Koreja izvršila probu hidrogenske bombe u srijedu.

Zbog posljednjih događanja u Kini i rasta zaliha u SAD, nafta se sunovratila ispod 33 dolara za barel.

Brent je pao za skoro pet procenata (4,7 odsto) na 32,62 dolara za barel, dok je američka “laka” nafta izgubila 3,9 odsto vrijednosti na 32,4 dolara.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *