Za svaku nekretninu koja se prodaje u Londonu postoji 14 kupaca

Dodajte komentar

U posljednjih nekoliko godina London je postao najveće evropsko gradilište. U svim dijelovima grada niču nove stambene zgrade s ciljem da utole uvjek prisutnu glad njegovih građana.

Kako pokazuje istraživanje agencije Marsh&Parsons, za svaku nekretninu koja se u ovom trenutku prodaje u Londonu, postoji 14 kupaca.Takva potražnja mijenja lice grada u kojem nerijetko periferija zadobija trendovsko ruho, a donedavno nepoznate adrese uzdignu se na naslovnice kataloga agencija za nekretnine. Aktuelno žarište tržišta nekretnina je rijeka Temza, čija obala mijenja oblik iz dana u dan.

To su, u pravilu, stambene zgrade s potpisom, koje nude stanove sa senzacionalnim pogledom na londonske mostove i krovove, opremljene skupim interijerom, s bazenom, saunom, teretanom, podzemnom garažom i recepcijom dostupnom stanarima 24 sata.

Najnovija među njima je Vista Chelsea Bridge, golemo zdanje s više od 450 stanova, od kojih stotinjak kreće u prodaju. Cijene su očekivano visoke, u skladu s činjenicom da je britanska prestonica jedan od najskupljih gradova na svijetu – jednosoban stan tako košta skoro milion funti, trosobni više od dva.

Nakon završetka prve faze, 97 odsto stanova je prodato, a vjeruje se da će aktuelna posljednja faza doživjeti jednak uspjeh, uprkos činjenici da će većina stanova biti spremna za useljenje tek na proljeće 2018. Osim luksuznog interijera, najprivlačnija karakteristika nekretnine je pogled na zelenu površinu obližnjeg parka Battersea.

Navedena nekretnina samo je dio megaprojekta Vauxhall Nine Elms Battersea, revitalizacije otužnoga gradskog trougla omeđenog rekom, željezničkom prugom i smetlištem. Danas je to najvažnije gradilište u gradu, koje je sa 195 hektara veće od najvećeg gradskog parka Hyde Park i čije se cijene stanova već sada mogu mjeriti s nekretninama na sjevernoj strani Temze, koja se oduvjek kotirala bolje.

Dragulj Nine Elmsa je Battersea Power Station, bivša elektrana koju je proslavio album Pink Floyda Animals i dugogodišnje odlaganje njene prenamjene zbog bankrota prethodnih vlasnika. 400 miliona funti jednog malezijskog investicionog fonda koji je kupio bivšu elektranu omogućilo je da predgrađe pokaže potencijal – s ambasadom SAD-a u komšiluku i najlepšim djelovima grada (Chelsea, Belgravia i Mayfair) ne tako daleko, iako s druge strane Temze. U planu je gradnja pješačkog mosta i stanice podzemne železnice.

“O luksuznim nekretninama u Londonu mogu vam reći samo ovo: sve što se nudi, sve što se sagradi, vrlo brzo nađe kupca. Već godinama se govori o tome da će stati potražnja i time će se cijene smanjiti, najavljuje se kriza nekretnina, ali to se ne događa. Potražnja kupaca iz Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a, kao i s Bliskog i Dalekog istoka, ne prestaje, a novi stambeni kompleksi idealni su za klijente kojima London nije stalno mjesto stanovanja jer je čitav kompleks jednostavan”, kaže Alexander Watzdorf, suvlasnik agencije Langton Watzdorf International, specijalizovane za prodaju luksuznih nekretnina u Londonu.

Posljedice ove manije po London su kobne – neke od najljepših stambenih zgrada u gradu većim dijelom godine su sablasno prazne, sa svijetlima koja nikad nisu uključena. Stanari luksuznog predgrađa Knightsbridge zaklinju se da je njihovo susjedstvo noću u mraku, jer vlasnici nekretnina u njima borave samo povremeno.

Sablasne četvrti

Opušteni britanski zakoni za strane investitore imaju raznolike posljedice. U toku je istraga policije koja sumnja da su nekretnine u vrijednosti od 180 miliona funti mogući primjeri korupcije i pranja novca. U jednoj od najluksuznijih stambenih zgrada u Londonu, One Hyde Park, čak 64 od ukupno 76 stanova prodato je korporacijama sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim ostrvima, Kipru ili Bahamima. Petnaest odsto stanova projekta Nine Elms prodato je stranim korporacijama.

Marc von Grundherr u ime agencije za nekretnine Benham&Reeves tvrdi: “Većina stanova koje smo prodali u Nine Elms prodati su offshore kompanijama. Najmanje pedeset vlasnika kojima smo prodali stanove odmah nakon sklopljenog ugovora o prodaji zatražilo je da iznajmimo njihove stanove čim budu završeni”. Dvije trećine svih novih nekretnina koje ta agencija zastupa u vlasništvu je kupaca s Dalekog istoka.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *