Globalni slom berzi, panična rasprodaja krenula iz Kine

Dodajte komentar

Bio je to stampedo! Tako je dešavanja od prvog radnog dana ove godine na kineskim tržištima akcija za Rojters opisao analitičar brokerske kuće Cinda Securities.

“Početni pad cijena izazvao je lavinu naloga za prodaju, dok je automatska obustava trgovine, prema svemu sudeći, pojačala paniku. Kupci su nestali, a tako nešto još niko nije doživio.“

Ali, panika nije zahvatila samo kineske berze nego se proširila i ostatkom globusa, udarivši na druge azijske, a potom i na evropske berze.

Početak 2016. donio je tako vlasnicima akcija kojima se trguje na berzama jako neugodno iznenađenje. Nevolje su počele čim je objavljeno da je kineski indeks narudžbi (Caixin purchasing managers’ index), koji izrađuje privatna firma Markit, u decembru pao na 48,2, što je bilo znatno ispod očekivanja i manje od vrijednosti 50, ispod koje indeks ukazuje na smanjivanje industrijske proizvodnje.

I prvi izvještaji o ekonomskom stanju Kine na početku 2016. pokazuju da niz rezanja kamate centralne banke i povećani fiskalni poticaji nisu uspjeli pojačati slabašan rast kineske industrije, tvrdi agencija Bloomberg.

Prema ocjenama analitičara, situaciju na kineskim berzama pogoršali su i daljnja deprecijacija kineske valute, renminbija, zatim prekid diplomatskih odnosa Saudijske Arabije i Irana, kao i očekivanje rasta kamate u Sjedinjenim Državama. Deprecijacija renminbija, naime, povećava inostrani dug velikih kineskih firmi i otežava njegovu otplatu. No, posebno je zanimljiva priča s automatskim obustavama trgovine koju su kineske berze uvele prvog radnog dana ove godine.

Njihova je uloga da smire paniku i uspore pad cijena, ali čini se da je zaustavljanje trgovine imalo upravo suprotan efekat. Trgovanje je prvi put na 15 minuta zaustavljeno oko 11.30 po lokalnom vremenu, kada je indeks CSI 300 (obuhvata firme s najvećom tržišnom vrijednošću izlistane u Šangaju i Šenzenu) pao za pet odsto.

S nastavkom trgovine pad indeksa CSI 300 se dodatno ubrzao pa je već u 13.30 trgovina ponovno obustavljena i prekid je potrajao sve do kraja radnog vremena.

Referentni Shanghai Composite Index zaključio je ponedjeljak s padom od 6,9 odsto.

Nakon ljetošnjeg sloma kineske su vlasti, preciznije Kineska regulatorna komisija za vrijednosne papire, 8. septembra zabranile prodaju dionica svim vlasnicima udjela većih od pet odsto, kao i direktorima korporacija. Zabranjena je i “kratka” prodaja (tuđih posuđenih dionica, radi zarade na padu cijena).

Tako je sa tržišta privremeno uklonjene akcijeukupne vrijednosti oko 185 milijardi američkih dolara.

Capital.ba, Nezavisne

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *