Budućnost je tu: LG savitljivi 18-inčni ekran koji se može zarolati kao digitalne novine

Dodajte komentar

LG Display je napravio prototip 18-inčnog ekrana koji se može zarolati kao digitalne novine. Prototip će premijeru imati na najvažnijem svjetskom Sajmu potrošačke elektronike (CES) koji ovih dana počinje u Las Vegasu.

U saopštenju korejskog proizvođača se ističe će futurističkim konceptom ekrana namjeravaju demonstrirati genijalne mogućnosti koje se mogu postići razvojem OLED tehnologije, u čiji je razvoj LG Display navodno uložio 8,7 milijardi dolara.

http://twitter.com/slashgear/status/683823379401474048/photo/1

OLED (Organic Light Emitting Diode) relativno je nova generacija ekrana proizvedenog od organskog materijala, kojima za razliku od LCD-a ne treba pozadinsko svjetlo i filteri. Iz tog razloga, OLED predstavlja energetski učinkovitiju tehnologiju koja omogućava proizvodnju znatno tanjih, lakših i fleksibilnijih ekrana sa znatno većim kvalitetom prikaza slike od LCD-ove tehnologije s tekućim kristalima.

OLED tehnologiju koriste Samsung i Sony za ekrane na pametnim telefonima i monitorima, a Apple navodno namjerava da je počne ugrađivati u iPhone od 2018. godine. U tu svrhu je, prema još nepotvrđenim informacijama koje prenosi Reuters, Apple već zaključio sporazum s LG Displayjem i Samsungom o isporuci OLED ekrana za iPhone.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *